Скандал с прием на деца „по втория начин” в столичните детски градини. Пред bTV уволнена директорка твърди, че е имало системен натиск от чиновници. Общината нарече обвиненията защитна реакция.

Пред bTV уволнената директорка на 164 ОДЗ „Зорница“ в Горна баня Мариана Иванова разказа, че някои деца се сдобивали с място в градината след обаждания, есемеси и бележки от високопоставени чиновници. По думите ѝ схемата е включвала общински служители на високо ниво и подкупи от 3 – 5 хил. лв.

Снимка: bTV

В отворено писмо детските градини от район „Триадица” се разграничиха от думите на Иванова и заявиха, че върху тях не е упражняван натиск.

Столичната община пък свика извънреден брифинг, на който присъстваха замесените в скандала общински служители.

„Разбира се, ако има такова нещо, трябва да се докаже”, коментира ръководителят на дирекция „Образование” в СО Мария Минчева.

„Аз не съм работодател на г-жа Иванова. Не виждам как бих могла да ѝ окажа натиск”, каза пък друга от замесените – кметицата на район „Овча купел” Христина Семерджиева.

 „Трябвало е на дойде на „Московска” и да каже: „Минчева ме притеснява, кара ме да правя нередни неща. Семерджиева ми оказва натиск”. Даже трябваше да отиде в МВР и прокуратурата”, заяви зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

Бивши служителки в детската градина пък от своя страна разказаха за нарушения по времето на Мариана Иванова.

Междувремнно други учителки се свързаха с bTV, убедени, че и конкурсите за директорски места в детски градини се манипулират.

„Бях изключително амбицирана да стана директор – квалификациите и компетенциите ми позволяваха това нещо, но после разбрах, че всичко е нагласено и ние бяхме част от масовката на този конкурс. И това лично ме обиди и се почувствах унизена”, разказва кандидат, чиято самоличност няма да разкрием.  

„Всички кандидати общуват, коментират какви въпроси – трудно ли е било, как е било. Тези, които печелят конкурса, се явяват в последни момент, много бързат, влизат, излизат без да разговарят с колежки”, казва друга учителка.

Според двете временно изпълняващите длъжността се назначават по неясни критерии и после винаги печелят конкурса.

 „Ако са се справили добре (временно назначените – б.ред.), естествено е да останат на работа”, казва пък Мария Минчева. От общината смятат, че тези обвинения идват от неуспели кандидати.

Вижте още във видеото:

Приемат ли се и по „втория начин” деца в детските градини?