Арестуваният вчера у нас по подозрение в тероризъм е 18-годишният французин Мишел Клемен, издирван с Европейска заповед за арест. Френските власти го разследват за връзки с терористични организации.

България не е мишена, а само транзитна дестинация по пътя му към джихадистите от "Ислямска държава". Това подозират разследващите и затова са поискали да бъде поставен под съдебен контрол.

Влязъл е в страната ни вчера в 5:30 ч. сутринта през КПП "Калотина", вероятно с личния си автомобил.

Проверени са документите му, обискиран е, но у него не е открито оръжие. Продължил е пътя си до българо-турската граница. Задържан е в 14 ч. на "Капитан Андреево", а в момента е в ареста в Хасково. Прокуратурата е поискала да остане зад решетките в следващите 72 часа.

Засега българските власти нямат информация колко опасен е заподозреният атентатор.

„Тъй като не разполагаме със собствени преводачи, преди да получим официалния превод от Франция, не можем да кажем какви са дейностите, които са заложени в самата Европейска заповед за задържане, за което се води разледване”, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Единственото ясно и без превода е, че Мишел Клемен се издирва за тероризъм. Затова граничарите сигнализирали във Франция, че той е влязъл в България.

Веднага след това дошло искане за арест, подписано от френски съдии, поради което Клемен е спрян преди да пресече границата ни с Турция.

До момента не е правил изявления, ще му бъде дадена такава възможност, както и служебен защитник и преводач, съобщи Румяна Арнаудова.

Французинът не е следен у нас. Няма информация дали се е срещал с някого на наша територия и дали тук има помагачи. Не е тайна, че страната ни отдавна се ползва като транзитно трасе за кандидат-джихадисти.

Това е потокът на придвижване на чуждестранните борци, но имаме всички законодателни мерки за борба с явлението „чуджестранни бойци", категоричен беше вътрешният министър.

Клемен е приел исляма и се е радикализирал, твърдят френски медии. Посещавал е джихадистки сайтове и заради него е бил затворен юридическият факултет в Руан. 

Клемен е поредният чужденец, заловен у нас по пътя си към джихадистите в Сирия.

Мурад Хамид, зет на единия от атентаторите в редакцията на "Шарли ебдо", беше арестуван по подозрения, че планира да се присъедини към терористична групировка.

Друг знаков заподозрян в тероризъм - Фриц Жоли Жоашен, също беше естрадиран в родината си със съдебно решение.

До неделя съдът в Хасково трябва да се произнесе по казуса на Клемен.