Министерството на здравеопазването не обмисля да връща лекарите в училищата. Това стана ясно от думите на служебния министър д-р Илко Семерджиев в предаването "120 минути" по bTV във връзка с трагичния инцидент, при който 11-годишно момиче почина в столично училище.

„Не може да въдворите някого някъде. Обикновено в училище има здрави деца, един лекар се деквалифицира там, стои и дава медицински бележки”, коментира той.

„Ето защо, като видяхме, че няма желаещи лекари да работят там, решихме, че фелдшери и сестри ще бъдат приети добре и ще могат да оказват известна медицинска помощ. Където има 800 деца, сестрите са на пълен работен ден”, отбеляза Семерджиев.

Министърът коментира и случая с 9-годишния Байрям, който се нуждае от бъбречна трансплантация. Здравното министерство реши да подпише документа, необходим за заминаването му в Германия, който по-рано отказваше да издаде с мотива, че интервенцията може да се извърши и у нас.

„Нямало е процес на спиране. Два пъти - през януари и февруари, документите бяха върнати от Министерството на здравеопазването във Фонда за лечение на деца, за да бъдат окомплектовани. Няма как да направим нещо по незаконосъобразен начин”, заяви Семерджиев.

„12 специалисти в болница „Лозенец” направиха разширен консилиум и отново повториха, че това лечение може да се осъществи и в България, но така или иначе решението е това лечение да се направи в чужбина”, допълни той.

„Не сме имали решение да забраним лечението в чужбина. Просто искахме това да бъде оформено по правилата, по които се оформя с всички необходими становища”, категоричен беше министърът. По думите му окомплектоването на документацията за формуляра S2 с тези становища е важно, за да не се допусне незаконосъобразност.

Според Семерджиев правилникът за функциониране на фонда е във висока степен неадекватен на дейността си и има фиксирани правила за действия, които противоречат не само на здравия разум, но и на закона. „Общественият съвет е консултативен орган, но по правилник му е дадена неправомерно възможността да взема решения. На практика това позволява директорът да застава зад решенията на един консултативен орган и да им се подчинява, докато всъщност той е този, който трябва да следи и административната част, и медицинската част да бъдат екзактни”, аргументира се той.

По думите му се налагат промени в правилника.  Бъбречната трансплантация не е особено сложна медицинска интервенция и не бих приел да подценявани българските лекари, категоричен беше министърът.

Той заяви още, че тази година заварва над половин милиард болнични дългове, от които над 190 милиона са просрочени и неразплатени. По думите му това означава, че в системата трябва да се въведе ред и финансова дисциплина.

Семерджиев подчерта, че няма нищо лично против предшественика си Петър Москов, а е против решенията му. „Решенията му бяха лоши и на отговорих с развързване на възли, като например пръстовият отпечатък и ваксините”, посочи министърът.