1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

„Лукойл” е монополист при данъчните складове за горива

БГ Бизнес

Дясното обединение поиска държавата да се намеси

Ако към 2011 г. „Нафтекс” и „Лукойл” са притежавали 80% от капацитета на данъчните складове за горива, то през 2015 г. първата група е останала без лиценз и „Лукойл” вече е имала 92-процентов дял при бензините и 82-процентов при дизеловото гориво. Това става ясно от данни на Министерството на финансите, до които „Нова република” стигна след като спечели дело за достъп до информация.

Снимка: bTV

„Ситуацията от вероятен картел се е променила към дружество с ясно изразен монопол”, коментира на брифинг Петър Славов. Той запита дали ще се намери „някой смел народен представител”, които да поиска данни за положението на горивния пазар през 2016 г., тъй като има съмнения, че ситуацията се е влошила.

„Предпоставки за картела при търговията на дребно идват от монопола в акцизните складове”, коментира Трайчо Трайков. Причината е, че горивата, които се продават у нас, трябва да минат през данъчните складове, а собственикът може сам да прецени дали да допусне съответните количества и срещу каква такса.

КЗК преди седмица обяви, че картел между бензиностанциите няма, въпреки, че е доказана комуникация между служители на различните вериги.

От „Нова република” поискаха ново разследване на антимонополния орган заради новите данни за акцизните складове и намеса на Министерския съвет, който има право да въведе пределни цени на стоки и услуги.

„МС трябва да се възползва от това свое право и да поеме на ръчно управление акцизните складове, така че по един публичен, прозрачен и недискриминационен начин да се определя цената за услугите на тези складове”, подчерта Трайков. По думите му държавата може да предостави при същите цени капацитета на свои складове, така че да не може монополният собственик да се оправдава с липса на капацитет.

Той припомни, че КЗК има право да налага санкции в размер на до 10% от годишния оборот на нарушителя, което в случая се равнява на 600 млн. лв. годишно. „Всяка година ставаме свидетели на срамни спорове дали да се отпуснат 40-50 млн. за добавки за пенсионерите. Ето ви едни 600 млн. лв., което чакат да бъдат взети от държавата”, заяви още бившият енергиен министър и даде пример с подобна ситуация в Румъния, която е довела до тежки санкции за тамошния „Лукойл”.

От „Нова република” призоваха „някой смел народен представител” и да внесе подготвените от тях законови промени, които облекчават създаването на данъчни складове и гарантира отчетност при собствениците им.

Чрез евродепутата Светослав Малинов „Нова република” ще сезира и еврокомисията с цел да бъде започната процедура за изясняване на ситуацията с горивния пазар в България.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

"Лукойл" трябва да внесе 13 млн. лв. за февруари във Фонд "Сигурност на електроенергийната система"

Лицата, които произвеждат нефтопродукти от суров нефт с произход от Русия или изнесен от Русия, се задължават да правят месечни вноски за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт

Галерии