1 USD
1.8387 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,643.6

„Холсим” и „Лафарж” се сливат в най-голямата циментова компания в света

БГ Бизнес

Общите им продажби ще достигнат 32 млрд. евро годишно

Швейцарската компания „Холсим” (Holcim) ще се обедини с френската „Лафарж” (Lafarge) в най-големия производител на цимент в света, информират световните агенции.

„Хилсим” обяви в понеделник, че се е споразумяла да купи френската фирма, като така общите им продажби ще достигнат 32 млрд. евро годишно.

Акционерите на „Лафарж” ще получат по една акция на „Холсим” за всяка притежавана акция на френската компания. Централата на общата група ще бъде в Швейцария и дружеството ще бъде листвано в Цюрих и Париж, съобщиха двете компании в съвместно прессъобщение, цитирано от „Ройтерс”.

Новата група ще предложи по-висок растеж и нисък риск, посочи главният изпълнителен директор на „Лафарж” Брюно Лафон, който ще заеме същия пост и в „ЛафаржХолсим” (LafargeHolcim).

Сделката ще бъде най-голямото обединение в сектора и ще помогне на компаниите да съкратят разходите, да намалят дълговете и да се справят по-добре с нарастването на цената на енергията, както и с по-слабото търсене, което засегна сектора след икономическата криза през 2008 г.

Двете компании уточниха, че очакват общите спестени средства да възлизат на 1,4 млрд. евро годишно. Очаква се сделката да привлече вниманието на органите, следящи да спазване на правилата за конкуренция. Планира се трансакцията да бъде приключена през първото
полугодие на следващата година, отбелязва АП.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии