1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Затрудненият износ на лекарства - груба намеса в търговските правила

БГ Бизнес

За отпадането на разрешителния режим при износ настояват от браншова организация

За отпадането на разрешителния режим при износ на медикаменти настояват от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства. Според тях това е груба намеса в свободното движение на стоки и на стопанска инициатива.

Разрешението за износ е предвидено в промените в закона за лекарствените продукти, върху които президентът наложи вето. Промените предвиждат търговците да изчакват 30 дни, докато Изпълнителната агенция даде разрешение за износ на лекарство, което е част от медикаментите, покривани от здравната каса у нас.

Според асоциацията, в която в момента членуват само три компании, паралелната търговия с медикаменти дава възможност за повече лекарства на по-добри цени, а няма да доведе до недостиг. Те смятат, че ако бъде приет този режим, страната ни е заплашена от наказателна процедура заради ограниченията, които ще бъдат наложени върху свободното движение на стоки в ЕС.

„Смятаме, че липси поради паралелен износ в България няма и съответно няма причина да има такива крайни мерки. Ние сме съгласни да има уведомителен режим, тоест да не се изчаква 30 дни да уведомяваме и да изнасяме”, обясни Христофор Иванов - председател на УС на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии