1 USD
1.83853 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,342.7

Защо не усещаме по бензиностанциите поевтиняването на петрола

БГ Бизнес

Според експерти цената на бензина не би трябвало да е повече от 2,10 лв. на литър

Нов спад на цената на петрола на борсите. У нас обаче потребителите на горива не усещат намаление на крайните цени на бензино-колонките.

В момента литър дизел е 2,29 лв., а най-масовият бензин 2,30 лв.

Енергийни експерти изчисляват, че според петрола, който основно се преработва у нас - цената в момента не би трябвало да е повече от 2,10 лв. на бензиновата колонка.

Реално горивата това лято са с 30 стотинки по-евтини спрямо миналото. Защо обаче цената не продължава да пада заедно със световния срив?

Преди облагането с акциз дизелът у нас е по-скъп отколкото в останалите европейски държави. Неведнъж сме чували обяснението, че причината е в по-големите разходи, тъй като инсталацията е амортизирана. Финансисти обаче имат съвсем друг отговор.

„Всяка стока производителят я продава за толкова, за колкото може. Два са начините за противодействие - или се свива пазарът и печалбата, или се внася от друг производител”, обясни финансистът Емил Хърсев.

Експерти изчисляват, че между цената на едро и цената на колонките има сериозна разлика от около 45 стотинки за литър. Половината от тях всъщност са ДДС.

„Колкото по-високи са цените, толкова по-големи са приходите от ДДС, но това не е полезен ход на държавата, на всичкото отгоре е доста съмнителен. Няма конкуренция, нещо пречи на пазара да действа - или е в рафинерията, или е в дистрибуцията”, каза енергийният експерт Илиян Василев.

А според анализаторите държавата не е използвала лостовете си, за да работи пазара прозрачно.

„Нямам информация за проверката на КЗК. Надявам се след като приключи проверката, колегите ще оповестят резултатите, за да знаем всички ние каква е ситуацията”, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

От КЗК заявиха, че няма да коментират, докато не приключи анализът в целия сектор горива.

От петролната и газова асоциация също отказаха да коментират цените, докато не приключи секторния анализ. А опасенията на експертите са, че, докато мине процедурата, на практика ще е загубен поне месец от ефекта на световното поевтиняване на горивата.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии