1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

Замразява се промяната на концесията за Банско

БГ Бизнес

По думите на екоминистъра Ивелина Василева управляващите не желаят да има каквато и да е сянка от съмнение, че се обслужват нечии интереси

Правителството няма да обсъжда никакви промени по концесионния договор за ски зоните на Банско, заяви след правителственото заседание екоминистърът Ивелина Василева.

По думите ѝ че управляващите не желаят да има каквато и да е сянка от съмнение, че се обслужват нечии интереси.

По темата на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов прави пространно изказване, става ясно от официалната стенограма. Той хвърля основна вина за ситуацията на изготвилите концесионния договор през 2001 г. (т.е. кабинетите "Костов" и "Сакскобургготски")

"И понеже е от 2001 г. този договор, има куп неточности, винаги може да се извади и да се каже – точка 5, 7, 9 не кореспондират или са еди какви си и т. н. Затова вчера поработихме с министър Василева и решихме: спираме го. Тя прави още един опит, събирайки ги всички, да намерят разумния баланс и решение. И ако не стане, не мога да приема, нито предполагам и вие (затова го поставям на Министерски съвет), ние да бъдем обвързани, че едва ли не помагаме на поредния олигарх", казва премиерът.

Той специално размахва пръст на критиците си: "Сега да не се правят на светии, защото, както в 99% от случаите, са го захванали едни, направили са белите и сега при нас идва да вземем решение."

Късно снощи от правителствената пресслужба съобщиха, че докладът на междуведомствената работна група относно концесионния договор за ски зона Банско няма да бъде внесен за разглеждане и гледан на правителствено заседание днес.

Въпреки това природозащитници протестираха пред Министерския съвет, а в Банско се събраха на контрапротест.

Екоактивисти твърдят, че геодезично заснемане на площите, извършено от МОСВ, е установило, че концесионерът използва със 60% по-големи площи от тези по договора.

Представители на фирмата концесионер отхвърлиха обвиненията на екоактивистите с твърдението, че няма доказателства.

"В България има прокуратура, където досега нито едно нарушение не е доказано. Така че моля правителството, г-н Борисов, не обръщайте внимание на тази шепа хора. Пречат на развитието на туризма, на регионите...", коментира Иван Обрейков, маркетинг директор на фирмата концесионер.

Теоретично има две възможности: или да се промени концесионният договор, или договорът да се развали, но ако второто се случи, държавата трябва да плати десетки милиони неустойки.

Засега въпросът се замразява, докато не се намери решението, което да е приемливо и за правителството, и за гражданското общество. Междувременно ще действа договорът, който е в сила в момента.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии