1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

Заемът за "Белене" няма да е последното плащане за реакторите

БГ Бизнес

Според Мартин Димитров концепцията на втора атомна централа е така замислена, че „да се плаща непрекъснато”

Държавният заем за НЕК, който да плати произведените реактори, построени за площадката на АЕЦ „Белене”, няма да е последното плащане. Това обяви депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров в „Лице в лице”.

По негова информация сега ще се плати 90 на сто от стойността на втория реактор, а за другите 10% ще бъде изискано друго плащане.

Той беше категоричен, че концепцията на Втора атомна е така замислена, че „да се плаща непрекъснато.”

Димитров посочи още, че плащането към „Атомстройекспорт” става на сляпо и никой не е виждал арбитражното решение за него. „В момента парламентът гласува огромен заем без да знае за какво ги дава.” По този въпрос енергийният министър Теменужка Петкова взе отношение по телефона в предаването. Тя посочи, че решението е налично, намира се в НЕК и всеки има достъп до него.

Петкова коментира и обвиненията, че плащаме реактори, които не сме виждали. "По отношение на първия реактор, който е произведен, има 7 инспекции на НЕК и е видян на място. За втория реактор обаче има само доказателства, че е реализиран на 90%. От българска страна никой не го е виждал, защото в този момент е вървяло арбитражното дело". По думите й има две писма, с които заявяваме, че искаме да видим оборудването.

Димитров обърна внимание и на въпроса каква ще е съдбата на реакторите, след като ги платим. Според него трябва да се договорим с руската страна да ни помогнат с това да намерим купувач на двата реактора. „Плащането не решава проблема с реакторите, но няма напредък. Ако Русия съдейства за продажбата им бихме имали напредък. Харчовете за Белене са бездънна яма. Целта не е да има атомна централа, а да има милиардни разходи и какъвто и кабинет да дойде само да трябва да плаща”, обясни депутатът.

Според него няма нужда да се строи централата, а би било достатъчно да се удължи живота на двата блока на АЕЦ „Козлодуй.”

По повод продажбата на част от Дипломатическия клуб в Бояна, той заяви, че има превратно тълкуване на закона. „Идеята на забранителния списък е тези места да не може да бъдат продавани. После Агенцията за приватизация решава, че определени части може да се продават”.

Вижте във видеото целия разговор с Мартин Димитров:

  • Иван Хиновски: Белене е терен с много корупционни ями
  • До 15 декември: НЕК си плаща за "Белене", руснаците се отказват от лихвата
  • Томислав Дончев: Няколко компании имат интерес да купят проекта АЕЦ „Белене”
  • Има ли политически привкус в обвиненията за "Белене"?
  • Ще има ли осъдени министри заради АЕЦ „Белене”?
  • Теменужка Петкова: Добрев не е можело да се намеси в случая „Белене”
  • Трима енергийни министри трябва да кажат защо е плащано за спрения проект "Белене"
  • Прокуратурата поиска имунитета на Делян Добрев заради "Белене"
  • Мартин Димитров: Обвиненията по „Белене” са много закъснели
  • Нови обвинения по аферата "Белене" (ОБЗОР)

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии