1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

Задава се следпразничен токов удар

БГ Бизнес

Възможно е да платим с до една трета повече за електричество

Солени декемврийски сметки за ток се очертават в края на месеца. Анализатори изчисляват, че по-студеното време в комбинация с по-скъпия с близо 10 на сто ток ще вдигнат с до една трета сметките за електричество тази година.

Заради рязкото застудяване потреблението на ток е скочило значително в цялата страна, показват данните на Електроенергийния системен оператор.

Топлите дни около Коледа донякъде неутрализират ръста от над 10% в консумацията в края на годината. Именно около Рождество потреблението беше с 10.5% по-ниско в сравнение със същото време през 2013 г. В същото време, обаче, по Нова година сме харчили повече ток.

Снимка: bTV

Дори и потреблението да е същото като миналата зима обаче токът сега е по-скъп с около 10 на сто.

Какво надува сметките?

От енергото в Западна България изчисляват, че само готварска печка и духалка включена за осем часа на ден ще вдигнат сметката значително. „Това по наши изчисления за десет дена почивни дни би довело до 45 лева увеличение на тока”, коментира директорът „Управление на мрежата” в ЧЕЗ Ясен Тодоров.

Ръст в потреблението отчитат и от енергото в Североизточна и в Южна България. „Падането на температурите автоматично води до повишаване на потреблението ,особено за тези клиенти, които използват електроенергията за отопление и топла вода”, посочи Петър Костадинов от EVN Пловдив.

Снимка: bTV

В комбинация с по-скъпия с около 10% ток - за някои клиенти сметките ще са с близо една трета по-високи.

„Грубите сметки показват, че декемврийските сметки ще бъдат с 25 - 30% по-високи”, каза Богомил Николов от „Активни потребители”.

Очаква ли ни горещ февруари?

От електроразпределителните дружества подчертават, че сметките са индивидуални и абонатите трябва сами да контролират потреблението си.

Фактурите след празниците ще излязат в края на януари и началото на февруари.

Преди две години именно комбинацията от празници и увеличение на тока през ючли с близо 13% провокираха "февруарските "протести срещу високите сметки и свалиха кабинета "Борисов".

Този път властта направи извънредни проверки предварително и поиска гаранции електромерите да се отчитат в срок - максимум на 31 дни.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии