1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

Задава се по-евтин ток за пенсионери, болни и бедни

БГ Бизнес

Все още обаче не са ясни критериите за кандидатстване

30% по-евтин ток за енергийно бедните българи се обсъжда от властта и КЕВР. Социалните цени обаче ще важат само за определено потребление на ток.

Все още няма решение за какво количество електроенергия ще може да се плаща по социалната тарифа и кога енергийно бедните ще доплащат. От регулатора обаче уточниха, че преференциите, които се обмислят, ще засегнат само цената на тока, а таксата „Задължение към обществото” и мрежовите услуги няма да бъдат намалявани

При определянето на енергийно бедните ще бъдат очертани няколко групи потребители. Възрастни над 75 години, хора със сериозни здравословни проблеми и хора с много ниски доходи. Но окончателните критерии все още не са готови. Очакват се до края на април.

Енергийното подпомагане ще бъде различно при отопление с ток и при отопление с парно.

„За хората, които се отопляват на ток, трябва да бъде по-голяма тази граница на енергията, за която има подпомагане, докато за хората, които се топлят с централно парно или на газ ще бъде по-малко”, обясни шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Снимка: bTV

Хората със сериозни здравословни проблеми ще бъдат подпомогнати и от още една мярка. Ще има забрана токът им да бъде спиран за определено време ако не са си платили сметката.

От енергийното министерство са категорични, че промените няма да ощетят никого. „Тези мерки, свързани с помощта за отопление, те ще си останат и ние ще надградим над това подпомагане допълнително подпомагане, свързано с либерализацията”, каза ресорният министър Теменужка Петкова.

Обмисля се и създаването на специален фонд за подпомагане на енергийно бедните българи. За сега не ясно от къде точно ще постъпват приходите в него.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии