1 USD
1.83957 BGN
Петрол
Bitcoin
$66,935.4

Забавени плащания увеличават дълговете на Мини Марица-Изток

БГ Бизнес

Проблем с изплащането на работните заплати няма

Тревожни данни за междуфирмената задлъжнялост в енергетиката. 344 млн. лв има да получават държавните Мини Марица Изток от четирите централи на територията на комплекса.

Проблем с изплащането на работните заплати няма. Средствата за тях се осигуряват чрез тристранно споразумение между НЕК, ТЕЦ Марица Изток 2 и Брикел.

Забавените плащания обаче са довели до задлъжняване на мините от над 70 милиона лева за неразплатените суми към контрагенти на рудниците.

Неплатена е концесионната такса в размер на 38 милиона лева, неразплатено е ДДС за 8,5 милиона лева и данък печалба в размер на 1,5 милиона лева.

За да осигури добива на въглища през зимата и да се разплати с държавата и контрагентите, дружеството търси заем, който да бъде сключен чрез пряко договаряне.

 „344 просрочени милиона. А общо 364 милиона, които имаме да вземаме от централите, които обслужваме. За съжаление, на американските централи делът в месечните разплащания е много нисък като Контур Глобал последните три месеца нямат едно левче спуснато към мините”, обясни Андон Андонов, изпълнителен директор на Мини „Марица-Изток”.

Окончателните договори с американските централи, които ще спестяват на НЕК по 97 милиона лева на година вече са подписани, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

За да се намалят таксите обаче, НЕК трябва да погаси дълговете си към двата ТЕЦ-а, които са за около 800 милиона.

До края на следващата седмица ще започне и официално търсене на заем за целта.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии