1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

За рестарт на АЕЦ "Белене" България трябва да излезе поне на нула

БГ Бизнес

Централата може да бъде изградена като частен проект, но България да придобие дял в бъдеще

Много е рано да се говори за обрат в проекта АЕЦ „Белене”, защото инвеститорът трябва да запознае българската страна с условията на своята оферта. „На този етап не става въпрос за рестарт на строежа,” каза в студиото на „Тази сутрин” енергийният министър Делян Добрев.

По думите му това може да стане, ако американският консорциум „Глобъл пауър” се ангажира с това България да не дава държавни гаранции за проекта и всички разходи по „Белене” до момента бъдат възстановени. Трябва да бъде постигнато споразумение и за арбитражните плащания, които да бъдат поети от инвеститора, добави Добрев.

България трябва да излезе най-малкото на нула при реализацията на „Белене”, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма. Според него, ако проектът се случи на частен принцип, без държавни гаранции, той се превръща в една частна инвестиция в страната.

Според министър Добрев, важно е кои са акционерите зад „Глобъл пауър консорциум” и това дали могат да направят такава инвестиция и да я управляват. Консорциумът се свързал с НЕК и отправил предложението за разговорите за евентуално закупуване на проекта „Белене”, каза още Делян Добрев и уточни, че разговорите се водят от миналата седмица.

„Няма да вземем решение за размразяване на ядрения проект, без да знаем кой стои зад този инвеститор,” увери Делян Добрев и обеща, че нещата ще се случват на светло, а не както е ставало в миналото.

„Предишната концепция беше държавата да има 51% от централата, а някой друг да даде парите. Търсихме стратегически инвеститор, но тази концепция не проработи,” коментира Добрев.

Собствеността на консорциума може да се смени по време на изграждането на втората българска ядрена централа, но България може да договори опция за закупуване на дял от него, ако инвеститорът реши да продава в бъдеще, въпреки че в началото проектът стартира като частен, обясни икономическият министър.

„Глобъл пауър” са съгласни да поемат разходите на НЕК, преговорите с „Атомстройекспорт” за отпадане или прехвърляне на исковете към новата компания, не искат държавни гаранции, готови са да поемат ядрения риск, обобщи Добрев досегашните предложения на американския консорциум. Първата му среща с неговите представители била вчера в парламента. 

До март следващата година ще се знае какво ще се случи с проекта, обяви Делян Добрев. Според него тезата, че това не е сериозен инвеститор, а някой който се опитва да протака, не е вярна.

Възможността за рестартиране на „Белене” давала повече гъвкавост и по отношение на АЕЦ „Козлодуй” и по-голяма свобода за технологията, която евентуално ще се използва за изграждане на 7-ми реактор на площадката на действащата българска ядрена централа.

Няма опасност от недостиг на газ през зимата

увери енергийният министър Делян Добрев. По думите му трябва много да се внимава, когато се говори на тази тема, особено от експерти на „Булгаргаз”.

Министър Добрев коментира изказването на Александър Петров от „Булгаргаз”, че запасът в хранилището в Чирен е безпрецедентно малък. По думите на министъра служителят на компанията не е бил цитиран правилно от медиите. Въпреки това още същия ден му е наложено наказание „забележка”.

С Русия се водят преговори по всички енергийни теми, отбеляза Добрев. Той добави, че до 15 ноември, каквото е споразумението с руската страна, се очаква България да затвори две от големите теми – новият договор за газа от 1 януари следващата година и окончателно инвестиционно решение за „Южен поток” по всички негови параметри.

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии