1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

За "Белене" няма инвеститор, разчитаме на газа

БГ Бизнес

Енергийният министър подкрепя референдум за спрения проект, но ако хората са добре информирани

Проектът "Белене" не може да бъде осъществен заради липсата на стратегически инвеститор, заяви в интервю за ИТАР-ТАСС енергийният министър Делян Добрев.

Министърът подкрепя инициативата на социалистите за организиране на референдум и по такъв начин да бъде предоставено правото на гражданите да решат
съдбата на спрения от българското правителство проект. Според Добрев обаче е важно хората да бъдат информирани допълнително при гласуването по въпроса.

"Относно АЕЦ Белене е необходимо да се знаят фактите, гражданите трябва да бъдат информирани, когато гласуват бъдещето", обясни Добрев пред руската информационна агенция.

Министърът изтъква, че според анализа на консултанта по проекта - банката HSBC, тази атомна централа ще струва на България към 10,35 милиарда евро.

"Това е финансов проект, а ние нямаме нито стратегически инвеститор, нито финансиране, поради което той не може да бъде реализиран. Хората трябва да знаят колко струва тази централа, те трябва да знаят какви са условията за нейното финансиране, които на този етап не ни удовлетворяват", посочва енергийният министър.

Добрев обаче е оптимист за проучването на запасите от газ на френската компания Тотал в дълбоководното находище Хан Аспарух в Черно море. По думите му предстои сключване на договор с Тотал, която през юли беше избрана за изпълнител на изследванията, след което ще започне търсенето и проучването.

"Изследването ще продължи 5 години", уточни министърът. "При доказване на наличие на газ, Тотал ще получи право да бъде кандидат за добиването му. След приключването на всички дейности, могат да се коментират резултатите и да се съобщи за откритите залежи и техните обеми", допълни той.

"Газът е нашата най-голяма надежда за енергийна независимост, поради което за нас е много важно да се извърши това проучване", подчерта Добрев.

Той отказа да отговори на въпроса за другия проект с руско участие, газопровода Южен поток, а именно - кога българската страна планира да подпише финално споразумение и как напредва работата по решаване на спорните въпроси по този проект, отбелязва ИТАР-ТАСС.

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии