1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Всеки втори търговец в Слънчев бряг крие обороти

БГ Бизнес

По време на проверките приходите на заведения и паркинги скачат в пъти

Търговците в Слънчев бряг масово укриват на оборотите си. Това показва проверка на Националната приходна агенция.

През миналия уикенд данъчните са наблюдавали не само питейни заведения, кафенета и клубове, но и паркинги. Мястото за платено престояване на автомобили е отчело ръст с 1200% на оборота си, сравнено със седмица по-рано. Тогава са издадени касови бележки само на 13 клиенти, съобщава НАП в съобщение до медиите.

Нарушения са открити и в дискотека, част от верига нощни заведения. През нощта на проверката оборотът е бил 32 хил. лв., а седмица по-рано клубът отчита три пъти по-малко.

Друго нощно заведение пък декларира 5 пъти по-високи приходи от тези, които са регистрирани седмица по-рано и 9 пъти по-високи от тези, регистрирани година по-рано, в събота, на 13 юни 2015 г.

По време на наблюденията при почти всички заведения в Слънчев бряг данъчните отчитат значително покачване на оборотите, когато следят за издаването на фискални бонове. На собствениците на няколко обекта ще бъдат направени ревизии като физически лица, а наблюденията на заведенията ще продължат и през целия туристически сезон, допълват от НАП.

Христо Узунов, говорител на НАП- Бургас, коментира, че са се натъкнали и на компютърни конфигурации, които манипулират оборотите. „Ние следим динамиката на оборотите и следим да не заспиват касовите апарати в определен период от време", коментира той.

Общо за трите дни на интензивни проверки на територията на Слънчев бряг (от 17 до 19 юни) данъчните са проверили близо 300 обекта. Присъствието на инспектори на приходната агенция ще продължи до края на сезона по цялото Черноморие.

По време на проверките данъчните използват разнообразни методи за контрол, сред които покупки на принципа на тайния клиент, стотици обекти са поставени под пряко физическо наблюдение, а оборотите на хиляди други се следят в реално време чрез дистанционната компютърна връзка на касовите апарати със софтуера на НАП.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии