1 USD
1.80911 BGN
Петрол
Bitcoin
$70,477.0

Временната бюджетна комисия одобри нов външен дълг в размер на 3 млрд. лв.

Финанси

Проектът за решение трябва да бъде гласуван и в пленарна зала

Временната комисия по бюджет и финанси даде мандат на правителството да води разговори с банки за нов външен дълг в размер на 3 млрд. лв., преди приемането на актуализацията на държавния бюджет за 2014 г. Проектът за решение трябва да бъде гласуван и в пленарна зала.

В актуализацията на бюджета, която се обсъжда от депутатите в Народното събрание, е предвидено изтеглянето на нов дълг до 4.5 млрд. лв. до края на годината. Останалите 1.5 млрд. лв. ще бъдат изтеглени чрез пласиране на ценни книжа на вътрешния пазар.

"За" проекта за решение за даване на съгласие за подготовка за поемане на външен държавен дълг гласуваха 12 депутати, "против" бяха трима и трима се въздържаха.

Финансовият министър обясни, че с решението се печели време за водене на разговори. Целта е докато мине актуализацията, да не стоим и да чакаме, а да можем да водим разговори, обясни Владислав Горанов.

От Реформаторския блок подкрепиха даването на мандат за преговори. От ДПС се въздържаха при гласуването в комисията, а БСП са против.

Депутатът от Движението Петър Чобанов посочи, че, за да има време екипът на Министерството на финансите да изтегли заема до края на годината, трябва да започнат разговорите сега. По думите му реалистично е актуализацията да бъде обнародвана в началото на декември, а тогава вече няма да има време.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии