1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

Внасяме си IT-та и инженери

БГ Бизнес

Процедурата все още е тромава, няма риск за родните специалисти

Държавата се готви да облекчи режима за наемане на компютърни специалисти и инженери. Преди да наемат човек от трета държава, работодателите трява да докажат, че няма българин, подходящ за мястото.

А и в момента безработицата в IT сектора е нулева и дори напротив - не достигат минимум десет хиляди специалисти.

Най-често кандидатите за работа са от Украйна и Русия. Интерес има и от Китай, Индия и Пакистан.

За да ги наеме, работодателят трябва да декларира, че брутната им заплата ще е минимум с 1.5% по-висока от средната за страната, т.е. в момента минимумът е около 1400 лева.

Търсят се специалисти

На фона на свитата икономика, IT секторът у нас продължава да расте. През миналата година, т.нар изнесени клиентски центрове и софтуерни компании са формирали 4% от целия брутен вътрешен продукт. Оказва се, че разширяването на този бизнес раздвижва и имотния пазар.

Елена Маринова ръководи софтуерна компания с триста компютърни специалисти. С мъка, миналата година успяват да наемат и двама служители от Албания и Македония: „Процедурата ни отне 6 месеца и 4 месеца и половина съответно за единия и за другия, което не е ефективно в един прегрял пазар на труда в световен мащаб”

А в световен мащаб се търсят около 4 млн. специалисти. Заради тромавата процедура у нас през миналата година у нас са били наети единици.

Трънливият път, който не би трябвало да е трънлив

„От началото на годината има тенденция към увеличаване на подадените заявления. До момента сме издали 20 разрешения за работа и отново преобладават - IT специалисти и инженери”, посочи Лиляна Георгиева от Агенцията по заетостта.

След разрешението на агенцията в 15-дневен срок процедурата продължава през правосъдното и външното министерство.

Това не би трябвало да отнема повече от два месеца и половина, но практиката показва друго. А обява за работа със срок за започване половин година едва ли е много атрактивна.

Затова икономическото министерство търси нови варианти. Идеята е тук да се подават всички документи, за да се избегне обиколката по институциите.

„Ние можем да свършим тази работа по добре от другите, всички документи да бъдат подавани на едно място. а ние оттук съответно да ги обработваме и подаваме към другите ведомства”, уверен е икономическият министър Божидар Лукарски.

Според бизнеса процедурата не трябва да отнема повече от 2 месеца.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии