1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

ВМЗ-Сопот сключи договор за сръбски барут

БГ Бизнес

Пореден епизод в сложните отношения между държавни и частни фирми в оръжейния бранш

Меморандум за дългосрочно сътрудничество сключиха ръководствата на „ВМЗ-Сопот” и сръбския производител на барути „Милан Благоевич”, съобщиха от българското предприятие.

Целта на споразумението е работа по съвместни разработки, излизане на трети пазари и получаване на продукция за сопотската оръжейница на по-ниска цена. Транспортът до ВМЗ ще е за сметка на „Милан Благоевич”.

„Меморандумът с нашите сръбски партньори е доказателство, че българският военно-промишлен комплекс може да работи без частни посредници при оръжейните сделки”, заяви изпълнителният директор на „ВМЗ-Сопот” инж. Иван Гецов. Според медийни публикации, фирма „Емко” на Емилиян Гебрев до този момент е била основен доставчик на сръбския барут, използван в завода.

Скоро след като направи опит да придобие завод „Дунарит”, неговата компания се оказа без лиценз, а стотици служители са в риск от безработица. Властта твърди, че в негови обекти има сериозни нередности и че като посредник е ощетил държавния оръжеен сектор. Неговото мнение е, че с политически средства се съсипва добре работеща компания.

„Милан Благоевич” е сред големите компании в сръбския военнопромишлен комплекс с многомилионни годишни приходи. Предприятието беше на практика унищожено по време на бомбардировките на НАТО през пролетта на 1999 г.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии