1 USD
1.82243 BGN
Петрол
Bitcoin
$63,395.8

Вложители в КТБ отново протестираха

Финанси

Демонстрации се състояха в София, Бургас, Варна и Пловдив

Вложители в Корпоративна търговска банка отново излязоха на протест. Този път освен в по-големите градове на страната хората с блокирани пари в банката призовават и за подкрепа зад граница.

Демонстрациите освен под прозорците на БНБ се състояха още в Бургас, Варна и Пловдив. Протестиращите и днес настояха трезорът да се отвори незабавно, а управителят на централната банка Иван Искров да подаде оставка.

В София протестът започна с едноминутно мълчание в почит на загиналите при наводненията в Бургас. След това вложителите започнаха протеста си, като заплашиха да блокират магистрали, ако банката не бъде отворена. Те освиркаха премиера Георги Близнашки, искайки и неговата оставка, след като се почувсвали се засегнати от участието му в "Лице в лице" по bTV

Банката на Цветан Василев е затворена вече трети месец. Достъп до гарантираните депозити до 100 хиляди евро няма. Идеята за частичен достъп на финансовото министерство, засега изглежда също не срещна подкрепата на Централната банка.

КТБ остава под специалния надзор и може да е в такова положение до 21 декември, когато най-късно трябва да се реши отваря или затваря банката.

До момента официална оферта с конкретни финансови ангажименти няма както от мажоритарния собственик Цветан Василев, така и от оманския фонд, който също притежава 30 процента от акциите.

Подкрепа за Василев в Пловдив

Около стотина недоволни от затварянето на КТБ се събраха пред сградата на БНБ в Пловдив, за да изразят своята гражданска позиция. Протестиращите поискаха незабавно отваряне  на КТБ. Според недоволните  вложители фалитът на банката би бил десетки пъти по-скъп от нейното заздравяване и би предизвикал всеобща икономическа криза в държавата. Протестиращите ясно показаха, че подкрепят Цветан Василев в неговите усилия да възстанови банката и призоваха българските правоохранителни органи да не му пречат.

„Не може главният прокурор в България да обяснява как да бъде оздравена една банка, а управителят на БНБ да се е скрил като мишка и да търси я политически пост, я посланически пост!... Да се даде възможност на главните акционери в банката, да не се пречи и да не бъдат преследвани от българския закон, да се гарантира техния живот и здраве, за да могат да си свършат работата”, заяви организаторът на протеста за Пловдив Илия Зюмбюлев.

Шествие в Бургас

30 вложители разпънаха националния флаг на България на протеста в Бургас и го понесоха през цялата улица „Александровска” до клона на търговска банка „Виктория”, която е дъщерна на КТБ. Шествието беше мирно и тихо заради деня на траур в града.

„Направо ни ограбват, нашите държавници, нашите управници са такива мафиоти, че до такова дередже ни оставиха, да нямаме пари за лекарства. Всичките ми пари са там”, заяви Софийка Харалампиева.

Според друг протестиращ - Иван Драгов, отговорните фактори в държавата и институциите трябва да се заемат. „Доколкото виждам към момента нищо не се случва, явно се чака някакво правителство да застъпи на власт, това означава, че средата на октомври ще имаме някакво решение, което е твърде късно за всички, които сме се събрали тука”, коментира той.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии