1 USD
1.80911 BGN
Петрол
Bitcoin
$70,477.0

Влизането на България в еврозоната зависи от съдебната реформа

Свят

Това коментираха водещи банкери и анализатори на годишна конференция за Източна Европа

Въвеждането на еврото в България, което е приоритет на този кабинет, няма да се състои преди Европа да одобри съдебната ни реформа. Това коментираха водещи банкери и анализатори на годишната конференция за Източна Европа на британското финансово списание „Юро-мъни”.

Според икономическите анализатори натискът върху българските политици за напредък в борбата с корупцията, както отвътре, така и отвън ще се засилва. За това ще бъде използвано и еврото.

„За мен е трудно да си представя, че България ще може да отбележи напредък към чакалнята на еврозоната, без преди това успешно да сме излезли от механизма за сътрудничество и проверка в областта за правов ред”, каза Кристофор Павлов, който е главен икономист на голяма банка.

Банкерът Левон Хампарцумян смята, че страната ни трябва да бърза за еврозоната. Той не вижда рискове, а само повече сигурност и по-ниски лихви.

„Няма да има шок. Българската валута е привързана към еврото достатъчно много години. Така ако имало някакви негативни ефекти, свързани с промяна на цените, те са вече абсорбирани от системата”, подчерта Хампарцумян.

Условията за влизане и в т.нар. чакалня на еврозоната изглежда се променят и кандидатстването вече няма да е единствено условие. А междувременно банките у нас очакват търсенето на кредити да остане слабо заради високата безработица и слабия икономически растеж.

Според водещи банкери основният двигател на икономиката в България и през тази година ще бъдат малките и средни предприятия.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии