1 USD
1.80911 BGN
Петрол
Bitcoin
$70,477.0

Влиятелен "в минало време" опитал да вземе бизнеса на Богомил Манчев

БГ Бизнес

Бизнесменът се обяви и "за" строежа на VII блок, но след "Белене"

(Той) разбра, че бизнесът прилича на една вилица, която се опитвате да лапнете на дължина. Не му стига възможността, не го разбира – смятат, че това е някакъв търговски обект, който може да го вземеш, да го експлоатираш. Това е компания, която произвежда продукт на базата на умение и на знание. Това го разбра малко по-късно, но действието беше започнато.

По този начин бизнесменът Богомил Манчев описа в студиото на „Лице в лице” обстоятелствата около разследването на неговата „Риск инженеринг” във връзка с обвинение за злоупотреби по консултантски договор. Той подчерта, че знае името на човека, който стои зад атаката.

На въпрос дали е влиятелен, Манчев отговори: „да използваме думата беше”, а за политическите му пристрастия посочи, че „той няма цвят, като хамелеона”. Целта била да бъде заграбен бизнесът на компанията.

„В този период успяхме да изнесем част от бизнеса в други държави. Имаме договори в Швейцария, Украйна, Армения, Турция”, изброи той.

КТБ – рядка кал във вентилатор

„Това е като да хвърляте топка кал, обаче доста рядка, срещу вентилатора и всички сме се наредили срещу вентилатора. (...) Аз говорех за тия, които са срещу вентилатора. Какво е неговото (на Цветан Василев) положение е друго”

Богомил Манчев посочи, че се познава отдавна с Цветан Василев, но при последната им среща в края на май т.г. не е влизал в подробности за проблеми около себе си и Корпоративна търговска банка: „Каза, че има някакви проблеми, но не е казвал кой иска да го напада”.

Бизнесменът каза, че „Риск Инженеринг” има кредити, банкови гаранции и блокирани депозити в КТБ.

И „Белене” и Седми блок, но в този ред

„Единственият реален търговски продукт, който държавата може да сложи на масата, е проекта „Белене”, категоричен беше Богомил Манчев. По думите му трябва да бъде потърсен инвеститор чрез обявява в международен вестник като „Файненшъл Таймс”.

Бизнесменът посочи, че по-рано появилите се желаещи да строят Втора атомна са били спрени от държавата, макар да са имали готовност да дадат 200 млн. евро депозит.

Според Манчев, „този проект винаги е поставян да работи на свободния пазар” и няколко компании имат желанието да купуват електроенергията от „Белене”, като сред тях има и „силно западна”.

По думите му инвеститорът, който купи „Белене” по закон ще трябва да създаде оператор и всички останали експертни органи по управлението на централата.

Той подчерта, че цената от около 10 млрд. евро не е нова, а представлява 4 млрд. евро за двата реактора, 1.3 млрд. евро за изграждане на връзка с електромрежата и защита на АЕЦ-а и лихвите по заемите, които заради рисковата среда у нас са по-високи. По същата логика VII блок на „Козлодуй” сам по себе си трябва да струва 12 млрд. евро, стана ясно от думите на Манчев.

„Уестингаус” е компания от най-висок клас в света (...) Проектът за Седми блок има своето право на живот и той е добър проект, но трябва да стане след „Белене”, заяви бизнесменът и допълни, че новите мощности трябва да са на 15 години отстояние една от друга.

Манчев призова да не „бъркаме” „Уестингхаус” и „Белене” с това, „че не можем да управляваме проекти”.

Той допълни и че газопроводът „Южен поток” е „полезен за икономиката на държавата”.

Според бизнесмена, цената на тока трябва да скочи двойно, като тя е "политически проблем, който е натресен през последните 16 години".

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии