1 USD
1.83957 BGN
Петрол
Bitcoin
$66,935.4

Владислав Горанов оттегли спорните текстове в КСО

БГ Бизнес

Те предвиждаха да няма унаследяване на пенсиите

Финансовият министър Владислав Горанов оттегли спорните предложения за промени в изплащането на пенсиите от частните фондове. Оттеглянето идва след остри критики от страна на частните пенсионни фондове и на Българската стопанска камара, която днес също излезе с позиция.

Горанов оттегля само предложенията свързани с така наречената "фаза на изплащане" на пенсиите от частните фондове.

Най-противоречива беше поправката - натрупаните средства по личните партиди на хората да отиват в обща сметка, от която да им се изплаща пожизнена пенсия, а в случай на смърт -  тя да не се онаследява.

Срещу идеята за вливане на парите в обща сметка, от която да се изплаща пожизнена пенсия без право на унаследяване, фондовете предложиха - хората да избират между 9 вида пенсии с възможност за унаследяване.

„Хората трябва да имат право на унаследяване, те са собственици на натрупаните си суми по индивидуалните партиди", каза Никола Абаджиев от Асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Финансовият министър остави окончателното решение в ръцете на колегата си социален министър. Като заяви, че предложенията на фондовете имат плюсове, но и минуси: „Някой да се изкуши, да изтегли в периода, в който настъпи осигурителното събитие своята сума, да направи бала на внучето си, да ремонтира апартамента и да остане с много по-ниска пожизнена пенсия от Държавното обществено осигуряване"

Следващата седмица на среща ще бъдат обсъдени  предложенията за промени свързани с дейността на пенсионните фондовете и инвестиционната им политика.

От тях финансовият министър не се отказва. Засега.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии