1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Високо напрежение между бизнеса и властта (ОБЗОР)

БГ Бизнес

Търсят се резерви в енергетиката, предприятията може да спрат работа

Индустрията запазва готовност за протест, и поиска замразяване на цената на тока до Нова година. Правителството също се обяви против повишаването на цената от 1 юли.

Четирите национално представителни организации на бизнеса настояват за спешни реформи в сектора на енергетиката и предупреждават, че ако няма диалог с властиимащите, протестите няма да се ограничат само със стъпаловидно спиране на работата от идния петък.

Основното увеличение на тока за бизнеса идва от увеличената добавка "задължение към обществото" - тя отива в НЕК за покриване на разходите за зеления ток, тока от когенерации и от "Марица-изток" 1 и 3. Бизнесът иска цената да се замрази до Нова година и после - ударни реформи.

Премиерът събра министрите си днес спешно, за да обсъди мерките, които то може да предприеме в сектора.

Има (ли) откъде да се намерят пари

Работодателските организации обявиха, че започват поетапно да спират работа, ако няма промяна на ситуацията.

„Ние мислим, че има резерви и в договорите за дългосрочно изкупуване на електроенергия в американските централи”, заяви Васил Велев от АИКБ.

Правителството обяви, че Българският енергиен холдинг и НЕК ще свиват административни разходи.

„Ще бъдат редуцирани разходите в държавната енергетика - до 10% в рамките на следващите три години, всяка година с по 10%”, посочи енергийният министър Теменужка Петкова.

Кабинетът обяви още, че ако някой може да предяви претенции към комисията регулатор - това е Народното събрание. Затова предлага изслушване на комисията в пленарната зала:

„В каква посока да са необходимите мерки в енергетиката, нека парламентарните сили предложат и дискутират това с регулатора”, каза вицепремиерът Томислав Дончев.

Ще има бъде свален и прагът в бъдещата наредба, която регламентира по-евтин ток за бизнеса.

„Тука трябва да се търсят резервите ЕРП-та, американски централи, зелена енергия и така наречените заводски централи иначе влизаме в аналите на уникалните събития - стачка на работодатели и министерски съвет, който се явява профсъюзната им организация”, заяви Таско Ерменков от БСП.

Вицепремиерът Меглена Кунева иска парламентът възложи на Сметна палата одит на държавните предприятия в енергетиката.

„Икономиката тъкмо си пое въздух и тръгна напред (...) и не може да се прави такава крачка без да имаме много пълна представа как ще се отрази на всичко”, посочи тя.

Предстои да видим дали комисията регулатор ще промени позицията си.

Преди дни шефът на комисията обяви, че ако няма промяна на ценовите модели това ще доведе до по висок дефицит в НЕК или до увеличение на цената за битовите потребители със 17 на сто...

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии