1 USD
1.83853 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,342.7

Въвеждат се еднодневните трудови договори

БГ Бизнес

Такива ще може да сключва регистриран земеделски стопанин и то само за прибирането на реколтата

Кабинетът внесе промяна за въвеждането на еднодневни трудови договори. Поправката ще мине в Кодекса за социално осигуряване. Еднодневен трудов договор ще може да сключва регистриран земеделски стопанин и то само за прибирането на реколтата от плодове, зеленчуци и розов цвят.

Анко Ценов има овощна градина от 120 декара в близост до Добрич. Най-много работна ръка му трябва по време на беритбата на плодовете.

„Назначени сме само двама работника. И ползвам роднини. Налага се в един ден да има 10 човека, в друг ден 100, на другия ден да няма никой. На база еднодневен ваучер ние си плащаме на държавата данъка, ще може да плащаме и на работника на ръка. Няма да има никакви скрити пари", обясни Ценов.

Според него безработните, които наема, не искат да сключват дори граждански договор: „Наемаме на трудови договори, на граждански. Но повечето пъти като дойдат не искат да си дават данните, понеже ги е страх, че няма да могат да си вземат помощите".

Сега правителството предлага наетите по този ред да не бъдат лишавани от помощи. Работник ще може да подписва новите еднодневни договори за не повече от 90 дни в годината.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии