1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

Ваучерите за почивка се завръщат най-рано догодина

БГ Бизнес

От туристическия бранш са разочаровани от решението на Министерството на финансите

Идеята за подпомагане на родния туризъм и летуване на българите в родните курорти с купони от работодателя, беше отхвърлена от Министерството на финансите. Причината - бюджетът вече няма как да бъде променян.  

"Пари нема, действайте!"- такъв накратко бил отговорът на финансовия министър за отпускането на ваучери за почивка това лято. Новината попари надеждите на хотелиерите, че по този начин ще компенсират отлива на около 160 хиляди руснаци от Черноморието ни.

От бранша определят отхвърлянето на идеята като загърбване на туризма. Те настояват всеки работник да има право на 3 минимални работни заплати или 1080 лева, освободени от данъци и удръжки.

"Стои въпросът дори не за промяна на закона, а за две редакции на 2 члена в двата закона", посочи Румен Драганов от Института за анализи в туризма.

От икономическата комисия в парламента се надяват ваучерите за почивка да залегнат в бюджет 2016 г. Едва ли обаче сумата ще бъде повече от 60 лева, колкото сега са талоните за храна.

"По-скоро ще се мине за догодина с варианта да има ваучери за храна и почивка, т.е. един и същи ваучер да важи и за двете неща", каза социалистът Петър Кънев.

Хотелиерите са категорични, че смесеният вариант не ги устройва. И уверяват, че битката за почивните ваучери тепърва предстои.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии