1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

В „София Тех Парк” все още е просторно. Твърде просторно

БГ Бизнес

Провал ли е държавното начинание в подкрепа на иновациите?

Как са използвани милионите от Европа за създаването на „София Тех Парк”? Според обвиненията на един от водещите български бизнесмени държавната инвестиция е провал.

Лабораторният комплекс, една от общо трите работещи сгради в „София Тех Парк” има кафене. То е празно – в цялата зала има само един автомат за кафе. От управата на парка казват, че това е така, защото все още не е проведена обществена поръчка.

Държавният комплекс беше открит в края на 2015 година и струва 83 милиона лева, средства, дошли от Европа.

Към момента има 30 фирми и около 200 служители. Много помещения остават празни.

На втория етаж на лабораторния комплекс ни посреща доцент Христо Цачев от Софийския университет. Разказва, че на целия етаж работят само той и още един колега. С изключение на техните три стаи - всички останали са празни.

Двамата учени разполагат с апаратура за общо 1 милион лева, платена от парка. Идеята е с нея да разработват лекарства. Засега обаче само тестват машините.

От управата на парка твърдят, че в сградата има още 10 лаборатории. По етажите обаче не срещнахме почти никого.

В студиото на „Тази сутрин” директорът на „София Тех Парк” Иван Симеонов заяви, че комплексът „създава иновации, а не домати на пазара”, няма за цел печалба, но обикновено такива инвестиции се връщат за около 10 години.

Първите мъже в държавата откриха парка през 2015 г. с идеята той да е технологично средище.

Според един от най-сериозните инвеститори - Ивайло Пенчев от „Уолтопия” идеята е претърпяла провал. „3 стотинки стойност, 8 стотинки?  Не, минус 100 милиона стойност, това са наши пари, които отидоха там, потънаха. Държавата да прави бизнес е все едно кастрат да прави деца”, цветисто описа ситуацията той в „120 минути”.

Обратно в парка - в така наречения инкубатор. Там са заети повече от 70 процента. В следобедните часове кафенето в инкубатора е празно. От парка ни обясниха, че е свършило работното му време и е затворило.

Министерството на икономиката е принципал на технологичния парк. От там днес признават три проблема – с инвестиционната дейност, с диалога с инвеститорите и с връзките с научните среди.

Ведомството обещава да работи активно по тези пропуски.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии