В роуминг – като у дома, но не съвсем
За какво да внимаваме, за да не бъдем неприятно изненадани от сметката
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    8
роуминг

В роуминг – като у дома, но не съвсем: месец и половина след падането на цените, вече има клиенти, които са неприятно изненадани от сметката за разговорите си.

Оказва се, че трябва да внимаваме не само колко интернет ползваме зад граница, но и за пакетите с безплатни минути за разговори.

роуминг

Ето и един пример – да речем със семейство, членовете на което най-често са в група и помежду си разговарят безплатно в България. Ако смятате, че вече и обаждането от чужбина означава задължително ще е както у дома – т.е., че разговорът е безплатен, може да се окажете в грешка.

Ако тарифният план не включва безплатни минути към всички оператори в България, разговорът може да се таксува – по около 30 ст. на минута.

До 2 млн. лв. глоба за мобилен оператор при нарушаване на правилата за роуминга Според регламента при надхвърляне на определен обем от данни, ползвани в роуминг, операторът може да наложи ограничение

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) не вижда проблем.

Според Веселин Божков случаят на безплатните разговори в група е изключение, а когато се обаждаме от държава в ЕС, разговорът се таксува според тарифата ни към други мобилни мрежи. Така, ако нямаме включени минути на преференциални цени към останалите оператори в България, ни таксуват – и тази практика била съгласувана с европейското законодателство.

Според асоциация „Активни потребители” обаче допълнителните уговорки противоречат на идеята за по-евтин роуминг.

„Българската версията казва: „Да, няма да прилагаме надценки, а ще прилагаме различни тарифи – една в България, една в чужбина (…) И в крайна сметка тарифата става по-скъпа, отколкото ако се начисли роуминг надценка”, споделя Богомил Николов от „Активни потребители”.

От асоциацията посочват, че настояват този текст да бъде обявен за нищожен.

Вижте още във видеото:

  • 1
    8
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре