1 USD
1.8387 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,643.6

В началото на сезона на пътуванията предстои леко поскъпване на горивата

БГ Бизнес

Пътуването обаче ще е по-евтино от миналата година

Преди сезона на пътуванията един от най-често задаваните въпроси е ще поскъпнат ли отново горивата заради повишеното търсене или окончателно споразумение с Иран ще доведе до нов срив в цената?

За да стигне до нас, течното злато минава през конфликтни зони и тесни проливи -   контролирани от Иран и от Йемен.

Снимка: bTV

Засега анализаторите прогнозират, че нито конфликтите в Близкия изток ще вдигнат рязко цените, нито разхлабване на режима около Иран ще ги смъкне драстично.

Свръхпредлагането на петрол ще остане водещ фактор, а очакванията са в следващите месеци цената да се задържи до 60 долара барел. Респективно и у нас най-масовият бензин се върти около 2,20 лв.

Сезонно поскъпване от 2 до 5 стотинки обаче ще има, предупреждават от бранша.

Шофьорите на камиони зареждат милиони литри в България, Испания и Франция. Противно на очакванията сривът в цената на петрола, се оказва вреден за транспортните фирми. Причината – годишните договори са сключени при по-ниските цени, а курсовете реално се изпълняват с по-скъпи горива.

„Доларът, знаете, се увеличи драстично. И от увеличението на долара се получи това увеличение. И сега връщането на цената, която ако цената падна с 50 стотинки, в момента 30 стотинки се върнаха. И това е доста пагубно за нас”, казва Юлиян Филипов, който е собственик на транспортна фирма в Пловдив.

Затова от бранша се надяват цената на петрола отново да тръгне надолу. Прогнозите на анализаторите обаче са за запазване на настоящите нива и дори леко поскъпване заради активния сезон на пътуванията.

„Това е минимално увеличение в рамките на 2 до 5 стотинки, тогава, когато действа само този фактор, когато не се наслагват и други”, смята Андрей Делчев, изпълнителен директор на Петролната и газова асоциация

И макар шофьорите във фирмата на Юлиян да наблюдава подобна тенденция в цяла Европа, виждат и някои особености на пазара у нас.

„При нас доста бързо се вдигат цените, когато се вдигнат цените на петрола на световния пазар, и малко по-бавно падат, когато падне петролът”, обяснява Юлиян.

Според петролната асоциация обаче усещането е измамно. Течните горива следвали цената на петрола със закъснение от около две седмици и не се променяли за часове, както на световните борси.

Снимка: bTV

И все пак литър бензин сега струва с около 35 стотинки по-малко отколкото миналата година. Това означава, че ако днес заредим един 50-литров резервоар, това ще ни излезе с близо 20 лева по-евтино.

Така дори и след сезонното увеличение пътуването това лято би трябвало да ни струва по-малко от миналата година.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии