1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

В Козлодуй е най-изгодно... сметките ги няма, но предпоставките са налице

БГ Бизнес

Клиентът винаги има право, (не) съгласни са руснаците

След като в началото на тази седмица Делян Добрев заключи, че само руснаците го могат (разбирай строежа новия блок в АЕЦ „Козлодуй”, бел.ред.), днес сметна пред журналисти в парламента, че изграждането на 7 блок на площадката на действащата електроцентрала е най-изгодната алтернатива.

„Имаме регистрирана проектна компания още преди месец, създадени са екипи, междуведомствени работни групи с участието на експерти от поне 5 - 6 министерства, подготвят се документите за социално-икономическите анализи,” изреди министърът на икономиката, енергетиката и туризма.

Снимка: Архив, БГНЕС
Снимка: БГНЕС

По-нататък Добрев се опита да внесе яснота в усложнената (или опростената, зависи от гледната точка) картина на бъдещото развитие на българската ядрена енергетика - идеята била „да имаме хибриден проект”, който да използва почти готовия реактор за първи енергоблок на „Белене” и „да диверсифицираме” с различна, неядрена част.

Според енергийния министър „анализите ще покажат” дали ще бъде икономически по-изгодно разполагането на 7 блок в АЕЦ „Козлодуй”, но по думите му всички предпоставки сочели към такова заключение. За Добрев

условията за допълнителен блок на площадката в Козлодуй са много по-добри, отколкото в Белене

„Там имаме изградена инфраструктура, имаме съоръженията за присъединяване,” каза Делян Добрев, но призна, че правителството все още не разполага с разчети за цената на начинанието, която зависела от това колко ще струва неядрената част, но тя нямало да излезе по-скъпо, отколкото в Белене.

Сметките на българското правителство отново се разминаха с изчисленията на партньорите от Русия. Вчера генералният директор на „Росатом” коментира лаконично „Всеки каприз за парите си” и потвърди, че руската страна е готова да участва и в строежа на 7 блок в „Козлодуй”, въпреки че „Белене” бил „най-евтиният проект за оборудване на атомна електроцентрала в Европа”.

„Клиентът винаги има право”

призна Сергей Кириенко и добави, че в руската държавна корпорация са настроени позитивно към българските планове.

В АЕЦ „Козлодуй” ще има руска ядрена част (готовият реактор за „Белене”) и диверсифицирана неядрена част, обясни енергийният министър в кулоарите на Народното събрание. Ядреният дял ще възлезе на 35 - 40% от строителството на новия блок, който най-вероятно ще бъде изграден от „Атомстройекспорт”. Добрев не се ангажира с оценки за стойността на неядрения компонент. По думите му този вариант е бил обсъждан на срещите в Русия, където станало ясно, че преместването на реактора за Белене в Козлодуй е технически възможно.

„Най-важното е, че не правим заложник на проекта Националната електрическа компания или АЕЦ „Козлодуй”, а създадохме проектна компания с регистриран първоначален капитал, която сама ще носи отговорност за него, посочи министър Добрев. Той добави, че това доколко проектът е реализуем зависи от това как ще бъде структуриран. До една година се очаква всички необходими анализи да бъдат изготвени, каза още Делян Добрев.

България ще плати на Русия единствено оборудването за АЕЦ „Белене”, произведено към 31 март 2012 година

каза Добрев по време на парламентарния контрол. Енергийният министър заяви, че правителството не се опасява, че ще плаща милиарди евро по проекта, от който се отказа България. Според Добрев темата не подлежала на коментар.

Депутатът Мартин Димитров, който зададе въпрос за това какви условия е предявила Русия във връзка с прекратяването на строежа на АЕЦ „Белене”, заяви от парламентарната трибуна, че при подписването на документите за газопровода „Южен поток” трябва да се знае дали Москва се отказва от допълнителни претенции към България заради „Белене”. „Към момента на подписване трябва да са подписани и договорите за доставка на природен газ след 2012 година, за да не може Русия да ни налага високи цени,” отбеляза Мартин Димитров.

„Да разрушим дворците, за да направим колибите”

Така коментира решението за изграждане на 7 блок в АЕЦ „Козлодуй”, вместо реализацията на централата в Белене, депутатът от Коалиция за България Румен Овчаров. „В „Белене” имаме готова, лицензирана площадка, имаме инвеститор. Унищожаваме готов проект, за да ходим да гоним дивото някъде в бъдещето,” каза още бившият енергиен министър от правителството на Тройната коалиция. По думите му няма съмнение, че готовността за проекта „Белене” е в пъти по-висока, отколкото при „хипотетичния” реактор в Козлодуй.

„Всичко са просто празни приказки,” смята Овчаров. „Решението на Министерски съвет отпреди два месеца е просто решение, че ще има решение... някога... така че цялото това приказване е поредната шепа пясък в нашите очи, да си мислим, че нещо се случва – нищо не се случва”, възмути се Овчаров.

„Какво й е на руската страна – ако й кажете да строи атомен реактор на Луната и там ще го построи, ако има кой да плати”

По думите на Румен Овчаров в това да се използва смесена технология, т.е. не само руска, нямало проблем – просто не било правено досега. „Правенето на експерименти в България за мен не е добър вариант.”

Междувременно в Народното събрание се проведе първото заседание на Инициативния комитет за искане на референдум относно бъдещето на АЕЦ „Белене”.

„Проектът АЕЦ „Белене” е много по-евтин от всички, които се изграждат в момента, такова е мнението и на експертите, и специалистите” според лидера на БСП Сергей Станишев. Социалистите ща активизират „община след община, структура след структура,” за да съберат необходимия брой подписи в подкрепа на референдума, „за да няма мърдане от страна на изпълнителната власт”, закани се Станишев.

„Ще се ходи от врата на врата” за 500 000 подписа до края на юли

каза на свой ред депутатът от БСП Янаки Стоилов. Ако бъдат събрани те, подписката трябва да бъде проверена, а след това Народното събрание трябва да определи дата за референдума, обясни Стоилов. Въпросът за евентуалния референдума ще гласи: „Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене”?

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии