1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

Управляващите с намерение да върнат целия размер на данък "Лихва"

БГ Бизнес

Доходите от всички влогове, с изключение на детските, ще бъдат облагани с 10%

Управляващите имат намерение да върнат целия размер на данък "Лихва". Доходите от всички влогове, с изключение на детските, ще бъдат облагани с 10% от догодина, съобщи председателят на временната бюджетна комисия Менда Стоянова.

Сега само лихвите от срочните депозити се облагат с 8%, а спестовните сметки остават извън налога. Данъкът беше въведен от първия кабинет "Борисов" и тогава 10-процентната ставка беше валидна само за лихвите от срочни депозити.

После правителството на Пламен Орешарски въведе поетапно намаляване на налога до пълното му отпадане.

Ситуацията около КТБ и онези 3,6 млрд. лева, които трябва да бъдат изплатени от фонда за гарантиране на влоговете, принуждават ГЕРБ да върне десятъка върху лихвите от влоговете, с изключение на детските спестовни сметки. Мотивът е, че с ниския плосък данък върху доходите, трябва да има същия като размер данък върху доходи от лихви. Очакваният икономически ефект е 85 милиона лева, колкото са били приходите от данък лихва през 2012 г., когато ГЕРБ го въведоха за първи път.

Делото за отнетия лиценз на КТБ трябва да се гледа във ВАС на две инстанции и може да продължи повече от година. Но държавата е убедена в своята правота и затова изплащането на депозити започва на 4 декември и няма да се бави с нито ден повече.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии