1 USD
1.83543 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,361.5

Ултиматумът към ЕРП-тата бе препотвърден от ДКЕВР

БГ Бизнес

Основания за отнемане на лицензи има, според председателя на регулатора Боян Боев

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) потвърди ултиматума, отправен към трите електроразпределителни дружества (ЕРП) от икономическия министър Драгомир Стойнев. Ако до края на деня те не се издължат на Националната електрическа компания (НЕК), в сряда започва процедура по отнемане на лицензите им.

Според председателя на ДКЕВР Боян Боев има основание за подобни действия срещу ЕнергоПро, ЕВН и ЧЕЗ, тъй като прихващанията на средства от страна на ЕРП-тата са незаконосъобразни и те до момента са в размер на около 318 млн. лева. „В чл. 35 на Закона за енергетиката е записано, че има ли разходи, които следва да бъдат признавани за минал период, то те трябва да бъдат предявени пред ДКЕВР”, обясни Боев. Той добави, че трите дружества имат претенции за разходи от минал период, но вместо да ги предявят пред регулатора, те директно си ги прихващат и това е незаконосъобразно.

Експерти обаче коментираха пред bTV, че няма достатъчно аргументи за отнемане на лицензи, тъй като е налице търговски казус и спорът по-скоро ще се решава в съда.

Каквито и да са и колкото и да са тези разходи, трябва да се представят пред ДКЕВР, допълни Боев. Той посочи, че те трябва да бъдат представени в заявленията на дружествата за новия ценови период от 1 юли 2014 г. Крайният срок за подаване на заявленията е 31 март и дружествата още не са ги подали. Периодът, в който дружествата твърдят, че имат неразплатени разходи, е от юли 2012 до юли 2013 г. , поясни Боев.

В отговор на въпрос председателят на регулатора каза, че дружествата са поискали да им бъдат признати тези разходи още в заявленията си от миналата година, но когато са подавали заявленията, ценовият период (до 1 юли 2013 г.) не е бил изтекъл и не са били отчетени всички разходи. „Сега е моментът ЕРП-тата да предявят всичките си разходи”, добави Боев.

"След като дружествата предявят пред нас тези разходи, ние следва да си свършим работата - да ги анализираме и ако тези разходи наистина са отчетени и са в същия размер, както твърдят дружествата, да видим как те ще рефлектират и ще рефлектират ли върху крайната цена", заяви Боев. По думите му анализът трябва да бъде комплексен - на всички разходи в системата, част от които са и въпросните суми, прихванати от ЕРП-тата.

На въпрос дали тези постъпки ще доведат до увеличение на цените на тока за бита от 1 юли тази година, Боев не даде конкретен отговор.

Боев съобщи още, че вече има и наказателни постановления за ЕВН и Енерго-Про в най-големия предвиден по закона размер от 1 млн. лв., а до края на седмицата ще има и наказателното постановление на ЧЕЗ. „В момента тече срокът за обжалването им, но оттук нататък действията на ДКЕВР ще бъдат за отнемане на лицензиите на дружествата, ако от тях не постъпят плащания”, каза той.
 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии