1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

Хотелиерите във Велинград с колективна жалба до EVN

БГ Бизнес

Те се оплакват от скок в сметките за ток от 30 до 100%

И хотелиерите скочиха срещу високите сметки за ток. Над 50 собственици на хотели във Велинград подготвят колективна жалба до EVN. В нея те настояват за независима проверка на редовността на електромерите, премахване на авансовото плащане и въвеждането на устройства за измерване на напрежението в мрежата.

През януари 2012 г. хотелът на Златко Златанов е похарчил ток за 11 хиляди лева. Тази година фактурата е на стойност 13 хиляди. Същото важи и за предходните месеци. Скокът е между 30 и 100%.

„В градация, за няколко месеца, от 6 отидох на 13 хиляди лева. Нямам увеличение на консумацията на електроенергия според мен, тоест нямам инсталирани мощности, които да наложат това. Зимата беше по-мека от предишната”, казва Златанов, който е и председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите.

Електромерите в този и другите хотели се отчитат дистанционно. Затова оправданието за повече почивни дни също не звучи логично. Основното съмнение е в некачествения ток под 220 волта.

„В Германия щом напрежението на подаваната електрическа енергия падне под гарантираната от 220 волта, самият електромер спира да отчита”, обяснява адвокат Йордан Аршинков.

Христо Тричков, друг хотелиер от Велинград, направил опит да провери доколко електромерите на EVN отчитат точно. Оказало се невъзможно. „Поисках от тях един контролен уред, който всеки месец да го поставям на отделните места. Те ми отговориха неофициално, че те нямат оборотни електромери”, казва мъжът.

В колективната си жалба велинградските хотелиери настояват за въвеждането на устройства, с които да е възможно измерването на напрежението в мрежата по всяко време.

Очаква се до края на следващата седмица към колективната жалба от Велинград да се присъединят всички хотелиери в страната. Ако исканията не им бъдат изпълнени, те ще сезират Комисията за защита на потребителите, ДКЕВР, омбудсмана и прокуратурата.

  • Президентът издава указ за изборите за кмет на Варна
  • Варненци ще избират кмет на 30 юни
  • Бдение в памет на Пламен Горанов в 5 града
  • От юли пада монополът на ЕРП-тата
  • ЕС се намесва, ако България застраши ЧЕЗ
  • Варненци поискаха оставката на общинарите с торба охлюви
  • До два месеца ДКЕВР решава за лиценза на ЧЕЗ
  • Протестиращите от палатковия лагер във Варна обявиха гражданско неподчинение
  • ЧЕЗ отказа да плати обезщетения за токов удар, оправда се с буря
  • ДКЕВР съставила 23 акта на ЕРП-тата, съдът ги отменил

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии