1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

"Уестингхаус": Споразумението с "Козлодуй" не изисква инвестиции и гаранции

БГ Бизнес

Поредно уточнение по проекта

Акционерното споразумение с „Уестингхаус” за изграждането на седми блок в АЕЦ „Козлодуй” не изисква инвестиции от страна на централата или държавата, не изисква и гаранции. Това обявиха от американската компания в понеделник в съобщение, изпратено до медиите (вижте пълния текст тук).

Полемиката около договора върви от месеци заради неяснота около характера му и параметрите по него. Нещо повече – неколкократно се наложи на икономическия министър в кабинета „Орешарски” Драгомир Стойнев да дава обяснения по него и в парламента, и сред съпартийците си в БСП. Споразумението дори бе обявено от социалистите за подписано зад гърба им.

В изпратеното днес съобщение от „Уестингхаус” посочват, че са договорили „добросъвестно акционерното споразумение за разширяване на мощностите в АЕЦ "Козлодуй", съобразно най-добрите международни търговски практики и високи стандарти за реализация на проекти, за да гарантира, че изграждането на 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй" ще се осъществи по безопасен и ефикасен начин”.

Компанията уточнява, че информация за хода на проекта е предоставена на основните политически партии, а самият проект ще продължи повече от 60 години напред.

Разкриването на някои от условията в споразумението биха дали на нашите конкуренти значителни предимства на глобалния пазар. Затова се принудихме да премахнем част от информацията, свързана с детайлното ценообразуване на специфични компоненти от оборудването и нашата стратегия за внедряване”, се казва още в съобщението.

В него пише още:

„За да се изясни неточната информация, представена в някои статии и репортажи в медиите, бихме искали да насочим вниманието Ви към следното:

Акционерното споразумение:

1) НЕ изисква никакви инвестиции от страна на АЕЦ "Козлодуй", негови дъщерни дружества или от държавата, докато и освен ако за това не е дадено пълномощие в процеса на одобрение, предвиден в споразумението на акционерите.

2) НЕ изисква държавни гаранции, договори за изкупуване на електроенергия или цени за построена мощност. Споразумението между акционерите предвижда рамка, в която ще се обсъждат възможностите за осигуряване на най-ниската цена за финансиране на разходите, така че да се запази стойността на проекта на възможно най-ниското ниво. Българското правителство ще разгледа всички варианти и ще избере оптималния, за да постигне ниски цени на енергията.

Акционерното споразумение:

1) Ангажира "Уестингхаус" да работи за определяне на цената, условията и реда за финансиране, обхвата на лицензиране, както и за капацитета на местните доставчици, за да минимизира риска и да осигури участие на български компании до максималната възможна оперативна степен. Компанията ще предостави анализ на бъдещото търсене на енергия и прогнозна цена за електроенергията, произведена от бъдещия реактор в АЕЦ "Козлодуй".

2) В заключение искаме да подчертаем, че "Уестингхаус" се съгласи споразумението да бъде публично оповестено, въпреки че международните търговски практики, включително тези, свързани с производството на ядрена енергия, не препоръчват разкриване на специфичните договорни условия, тъй като това би застрашило конкурентоспособността на съответните дружества. Осигурихме тази възможност, за да демонстрираме желанието си за прозрачност в максималната възможна степен, без това да уврежда нашето конкурентно предимство на глобалния пазар”.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии