1 USD
1.83957 BGN
Петрол
Bitcoin
$66,935.4

Ударно приемане на бюджета за догодина

БГ Бизнес

17 парламентарни комисии разгледаха финансовата рамка по ресори

Бюджетът за 2017 г. влезе ударно в парламента – 17 комисии разгледаха финансовата рамка по ресори.

Въпреки, че сме в навечерието на гласуването на оставката на кабинета, партиите са съгласни, че не може да се продължи напред без бюджет. Вчера се зародиха съмнения, че правителството може да оттегли основни финансов закон, но това така и не се случи.

Бюджетите се приемат по сектори макар и с резерви, като очакванията са да има промени между първо и второ четене.

Икономическият министър Божидар Лукарски предупреди, че бюджет трябва да има, за да не стават грешки.

„В противен случай ще изпълняваме месец за месец бюджета от миналата година, което не мисля, че е най-добрият вариант за българската икономика. Като искат да променят в движение някакъв бюджет, който се подкрепяли, би следвало да го направят като спечелят парламентарни избори и сформират правителство“, заяви той.

Без бюджет ще пострада и туризмът, предупреди ресорният министър Николина Ангелкова. „Със сигурност ще има земетресения, но ще се опитаме да са с минимална скала“, каза тя.

„Практиката показва, че, когато има политически рискове, бизнес средата се влошава и това са процеси, които влияят лошо на икономиката“, коментира Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал.

От Патриотичният фронт заявиха, че не са сигурни в подкрепата си за бюджета, защото искат увеличение на минималната пенсия, а такова засега не е предвидено.

„Няма никакви прищевки от наша страна. Няма как да подкрепим този бюджет, тъй като никой не ни го е представил, даже не сме го обсъждали“, каза съпредседателят на формацията Красимир Каракачанов.

Същевременно депутатите пресметнаха, че за сектор „Отбрана“ не достигат 1,6 млрд. лв.

„Още една от шумно прокламираните мантри – че бюджетът предлага революционни решения, особено в сферата на отбраната, не е така“, коментира депутатът от „БСП – Лява България“ Атанас Зафиров.

И в други ресорни комисии се чуха реплики, че парите не достигат.

В четвъртък и петък Бюджет 2017 ще се разглежда от пленарната зала.

Вижте повече във видеото:

Какво предвижда Бюджет 2017?

Бюджетът за догодина предвижда държавата да похарчи повече пари, отколкото ще получи като данъци. Планираните приходи са в размер на малко над 35 млрд. лева, а разходите – над 36 млрд. лв.

Снимка: bTV

Заложени са повече пари и за образование, и за здравеопазване.

С най-голямо увеличение – 825 млн. лева, има и за отбрана и сигурност.

Снимка: bTV

Ако в пленарната зала най-важният финансов закон не бъде приет, тогава важи правилото, че ще се изпълнява тазгодишният бюджет и парите предвидени в тези сектори реално няма да се увеличат.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии