1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

Туристите заобикалят Турция, но България няма да спечели много

БГ Бизнес

Родните курорти просто нямат нужната база и нужното качество на услугата

Атентатът на летище „Ататюрк” и неуспелият преврат нанесоха тежък удар на туристическата индустрия в Турция. Десетки хиляди туристи от Европа и Русия, които бяха избрали южната ни съседка за почивка, се пренасочват към Гърция, която запълва капацитета от свободни места през последните дни.

От бранша казват, че не трябва да залагаме на успех за сметка на нещастието на съседа. Вече е ясно, че нашите туроператори, които изпращат българи в Турция, както и транспортният бранш, търпят големи загуби.  Шансът обаче е отказали се от южната ни съседка чужди туристи да се пренасочат  към курортите на нашето море.

„Бихме могли да очакваме пренасочване, но за съжаление то не е в големи размери, определено Гърция би могла да поеме част от туристите”, коментира Детелина Керчева, директор на туристическа агенция за руския пазар.

Гърция вероятно ще поеме основния туристопоток от Турция. Другите ни конкуренти са Хърватия, Черна гора, Италия, Испания и Португалия. Заради проблеми със сигурността от надпреварата отпадат и традиционните алтернативи на България - Египет, Тунис и Мароко.

Българските курорти обаче ще могат да поемат минимална част допълнителни летовници. „Нашата база е почти 100% пълна за високия сезон. Туроператори, които искат да пренасочат туристи от Турция към България просто не могат да намерят количество свободни стаи, да кажем за един самолет”, посочи Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

България има шанс да се сдобие с нови туристи за в бъдеще, но трудно ще се наложи като алтернатива. Калин Устев, управител на германска туроператорска агенция, посочва, че у нас „имаме някои много драматични проблеми по отношение на обслужване и на персонала”. Освен това, „ол инклузив” в Турция и „ол инклузив” у нас, оказва се, са различни неща.

По-големи са шансовете за нови резервации от чужбина у нас през септември, което ще удължи сезона.

Какъв е отливът от Турция можем да съдим по още два показателя - това лято няма чартъри от летище Бургас за Анталия и Бодрум, а тези от Бургас са едва 18. А руските туристи, които почиват тук и обикновено отскачат за няколкодневна екскурзия до Истанбул, не са заявили нито едно такова пътуване.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии