1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

Цялото българско Черноморие ще се проучва за нефт и газ

БГ Бизнес

Икономическият министър чака ВАС да се произнесе, за да започне процедура

Цялото Черно море на България ще се проучва за нефт и природен газ, това обещание дава икономическият министър Делян Добрев по време на редовното заседание на Министерски съвет в сряда, показва стенограмата от него.

Според него това е „трябвало да бъде направено много отдавна, защото ако бяхме проучили перспективите, в момента щяхме да вземаме решение за концесии за добив, но за съжаление това не е така”.

Оказва се, че остава само „един сравнително малък блок в Черно море” – „Силистар”, за който все още не е стартирана процедура за търсене и проучване на нефт и природен газ. Проблемът идвал от редица нарушения.

„След провеждането на конкурса за този блок във всички възможни блокове в Черно море са стартирали проучвателните работи с изключение на блок „Силистар“, където чакаме ВАС да се произнесе. Там, знаете, че разпоредихме проверка след обсъждане в Министерски съвет, има редица нарушения, и когато приключат делата във ВАС ще внеса доклад за нов конкурс за блок „Силистар“, с което цялото Черно море на България ще се проучва за нефт и газ”, обяснява Добрев на премиера Бойко Борисов.

Министърът допълва, че минималният обем геологопроучвателни работи включва 400 линейни километра 2D сеизмични проучвания, 800 квадратни километра 3D сеизмични проучвания.

„Трябва да се набележат перспективни структури за сондиране. Минимален бонус 1 милион евро, средства за опазване на околната среда минимум 2 милиона евро”, казва още Делян Добрев.
 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии