1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Цачева покани „Тошиба” да строи на площадката за „Белене”

БГ Бизнес

Японската компания ще проучи възможностите за участие в нов проект

Ръководството на японския технологичен гигант „Тошиба” официално е било поканено от Цецка Цачева да се включи в алтернативен проект, който да намери реализация на наскоро опразнената площадка, предназначена за АЕЦ „Белене”. Председателят на парламента е запознала представителите на компанията с отказа на правителството да строи централата, както и с желанието на България да се включи в нова енергийна мощност, съобщават от пресцентъра на НС.

Представителите на "Тошиба" са изразили благодарност за направеното предложение и са уверили, че ще се ангажират в проучването на възможностите за реализация на нов проект.

Президентът на фирмата Йошихару Игараши и вицепрезидентът Йошихиро Абуратани са потвърдили желанието на корпорацията да участва в модернизацията на българската енергетика. Изтъкнали са и ползотворното сътрудничество с България, което има повече от 30-годишна история. Споменати са били и общите реализирани обекти - ПАВЕЦ "Чаира", модернизацията на АЕЦ "Козлодуй" и на ТЕЦ „Марица изток-2”.

Цачева е изразила и надеждата си „Тошиба” да предложи ефективни технологии в сферата на енергийната ефективност и енергоспестяването, където България все още има проблеми. Ръководството на технологичната корпорация е получило и поздрави от премиера Бойко Борисов, както и отличните му впечатления от срещите си с представители на компанията по време на посещението му в Япония в началото на 2011 година.

Председателят на НС е начело на българска парламентарна делегация, която е на официално посещение в Япония. Цачева и останалите депутати вече се срещнаха с премиера Йошихико Нода, който поиска съдействие за подобряване на инвестиционния климат в България.

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии