Тримесечната винетка ще струва 54 лв.
Цената е определена след анализ на БАН
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Винетки - винетка - Лиляна Павлова - нови винетки
Снимка: Ладислав Цветков

Тримесечната винетка да струва 54 лв., това предвижда проект на постановление за изменение и допълнение в Наредбата за условията и реда за събиране на таксите за ползване на пътната инфраструктура по Закона за пътищата.

Решението да се въведе новият вид винетка беше взето от парламента през януари т.г.

Винетките вече са пет видаОсвен годината, месечната и седмичната вече има и тримесечна и дневна винетка

С промените в наредбата ще бъде въведен и новият срок за действие на годишните винетки – една година от датата на купуване, а не както досега за календарна година. Този начин за изчисление на срока на валидност ще важи за всички пътни превозни средства, независимо от категорията и държавата на регистрация.

Цената на новата тримесечна винетка е определена от Института за икономически изследвания към Българската академия на науките. В изготвения и приет от Агенция „Пътна инфраструктура” анализ, определянето на цената е осъществено чрез принципа на пропорционалност, т.е. тя е по-висока от месечната и по-ниска от годишната, като се отчита, че винетките с по-дълъг срок, разделени на дните от него, трябва да са по-изгодни от тези с по-къс.

Цените на останалите винетни стикери за леки автомобили се запазват. Годишната винетка за леки автомобили ще струва 97 лв., а месечната 30 лв. Седмичната струва 15 лв.

Проектът на постановление за изменение и допълнение в Наредбата за условията и реда за събиране на таксите за ползване на пътната инфраструктура по Закона за пътищата може да бъде видян в Портала за обществени консултации, както и на сайта на МРРБ.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре