1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Тричленка от ВАС остави КТБ без лиценз

БГ Бизнес

Решението е подписано с особено мнение от съдия Соня Янкулова

Тричленен състав на Върховния административен съд потвърди решението на БНБ за отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка.

На закрито заседание Таня Вачева, Иван Раденков и Соня Янкулова остави без разглеждане жалбите на "Бългериан Акуизишън Къмпани II" С.а.р.л. от Люксембург, Вера Ахундова, Орлин Русев и „Бромак” ЕООД.

Ахундова се изявяваше като представител на вложителите в трезора, Русев беше негов изпълнителен директор, а „Бромак” – мажоритарен акционер. Техните жалби срещу решението на БНБ спряха процедурата по несъстоятелността на КТБ и поставиха под въпрос изплащането на негарантираните депозити.

Особено мнение

"Понятието за интерес от разрешаването на спора се разбира като пряк и вече възникнал интерес от последиците, на основанията, въз основа на които се иска отмяна на атакувания акт. Т.е. правният интерес трябва да е пряк, в случая носител на този интерес е КТБ като адресат на административния акт", пише в съдебния акт.

Магистратите подчертават, че интересите на банката са пряко и непосредствено засегнати от отнемането на лиценза. Върховните съдии посочват, че акционерите нямат пряк и личен правен интерес от оспорване на решението за отнемане на банковия лиценз, защото са засегнати косвено от предприетите от надзорния орган специални мерки.

"КТБ и акционерите са в членствени правоотношения помежду си. Именно тези правоотношения от частноправен характер опосредстват ефекта от оспорения административен акт върху правната сфера на жалбоподателите в качеството им на акционери. Твърдяното от тях намаляване на цената на акциите в КТБ не е пряк и непосредствен резултат от отнемане на банковия лиценз, а от обективното състояние на банката", гласи друга част от съдебното решение.

Самият акт е подписан с особено мнение от съдия Соня Янкулова, която го мотивира с решение на Европейския съд по правата на човека по дело срещу България.

Припомняме

До отнемането на лиценза се стигна, след като на 6 ноември м.г. обяви, че КТБ е с отрицателен капитал от над 3.7 млрд. лева и така не отговаря на капиталовите изисквания.

Според процедурата, управителният съвет на Фонда за гарантиране на влоговете трябва да назначи синдик.

Не по-късно от месец след това синдикът трябва да изготви списък на кредиторите и вземанията и да извърши опис на недвижимите и движимите имоти на банката, парите и ценните книги, както и на вземанията й от трети лица.

След като банката бъде обявена в несъстоятелност и активите й бъдат реализирани, ще започне изплащането на депозитите, които не се покриват от Фонда за гарантиране на влоговете. Беше обявено, че гарантираните депозити ще започнат да се изплащат от 4 декември.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии