1 USD
1.83543 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,361.5

Трайков за КТБ: Когато банките се превърнат в бизнес империя, няма нормален бизнес

БГ Бизнес

По думите на бившия министър Василев „има доста сбъркана представа за икономиката”

Когато банките се превърнат в такива бизнес империи, каквато е била Корпоративна търговска банка, не може да има нормален бизнес и инвестиции. Това коментира в предаването на bTV „120 минути” бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Той коментира последното интервю на Цветан Василев, като заяви, че банкерът „има доста сбъркана представа за икономиката”.

„В интервюто Василев казва: „Нашата стратегия беше да даваме кредити на SPV”, това е доста разпространена практика, но така не може има нормален бизнес”, каза бившият министър.

Трайков обясни, че SPV са фирми, които са създадени за конкретна инвестиция или проект. В интервюто си банкерът казва, че КТБ е трябвало да търси своя пазарна ниша, за да може да се конкурира успешно с другите банки. „И я намерихме именно в това направление: придобиване, преструктуриране и продажба на различни индустриални активи”, казва той.

По думите на Трайков обаче тази практика изкривява бизнеса. „Банките печелят от това, че са посредници”, заяви той и допълни, че когато парите от депозити се вливат в SPV, тогава става дума за опит за създаване на империя.

„Когато банките се превърнат в такива бизнес империи, не може да има нормален бизнес и инвестиции”, коментира бившият министър, като подчерта, че говори като представител на всички хора, които не са никакви в държавата, но са достатъчно умни да разберат, че нещо се случва, и да искат държавата да защити правата им.

По думите му ако се съди по сигналите, които държавата дава на политическо ниво, може би ще се задействат за изясняване на всички обстоятелства за разкриване на истината. Той отбеляза, че тази истина едва ли ще дойде от Василев, след като самият той е казал, че е депозирал показанията си при нотариус, а не за да разкрие истината си.

Цялото интервю вижте във видеото:

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии