1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Трайков каза защо би станал фен на „Южен поток”, Гечев съзря заговор

Свят

Двама ексминистри спориха за спрения проект

Факти и емоция се сблъскаха в обявения като „експертен” дебат за „Южен поток” в студиото на „Лице в лице”. Двама бивши енергийни министри, Трайчо Трайков и Румен Гечев, спориха за това какво печели и какво губи страната ни от спрения проект.

Социалистът повтори позицията на своята партия, докато членът на Гражданския съвет на Реформаторския блок посочи при какви условия тръбата би била наистина изгодна за нас.

Гечев защитаваше тезата, че САЩ нямат интерес от това тръбата да преминава през българска територия и заради това сега енергийната ни независимост ще е обвързана с купуване на синьо гориво с надценка от Турция.

Той категорично се възпротиви на твърдението на Бойко Борисов, че никой няма реална представа от финансовите параметри по договора за „Южен поток”, като обясни, че цените ще зависят от окончателната форма на модела на ценообразуване.

По думите му в проекта бюджетът не участва пряко с нито една стотинка, а в същото време БЕХ ще е акционер през целия живот на газопровода и ще получава дивидент.

Освен това, той подчерта, че другите страни, през които тръбата трябваше да минава, не са откривали проблем в условията, а Европейският съюз прилага двоен аршин, като спира „Южен поток”, а „Северен поток” продължава да работи.

Това е почти вярно

Трайчо Трайков обясни, че всъщност има оставени твърде много висящи въпроси и така енергийният министър даже и при добро желание не може за 2 минути да представи на премиера ползите и вредите от проекта.

„Важно е да се знае, че при „Южен поток” няма рамков договор, всяка страна се договаря с „Газпром” и от нейните умения да се договаря зависи каква сделка получава. Напълно възможно е Австрия да е договорила добри условия за „Южен поток” и тя да е доволна”, обясни Трайков.

По отношение на не-участието на държавния бюджет, той посочи, че БЕХ е държавно дружество, което влиза в проекта с 620 млн. евро заем от „Газпром”. В същото време, с началото на експлоатацията на „Южен поток” 30 млн. от транзитните такси отпадат заради спирането на част от старото трасе и така, за да се изплати заема на проектната компания, БЕХ над 20 години трябва да е „0 на 0” при намалени приходи в сравнение със сегашния момент.

„Има 3-4 души, които са виждали финансовия модел, но и те не са сигурни дали той не е обвързан с договорите”, каза още Трайков.

Той подчерта, че веднага би станал привърженик на „Южен поток”, ако наистина страната ни губи по 400 млн. евро годишно от липсата му, както каза по-рано руският президент Владимир Путин.

Според ексминистъра в първия кабинет „Борисов”, ако Москва иска да покаже, че държи на проекта, трябва да ни докаже, че действително приходите от „Южен поток” ще са толкова високи, като допълни, че това би означавало трикратно вдигане на транзитните такси.

Кой спря потока?

Трайчо Трайков има свое обяснение за внезапното еднолично решение на руския президент – руската икономика е в твърде лошо състояние за подобен голям проект и освен това в Кремъл са се надявали на по-големи отстъпки от европейските правила в сравнение с тези, получени преди за „Северен поток”.

„Путин се опитва да използва България за точка на натиск. Той знае, че в България има партии, които веднага ще скочат да обясняват, че свърши светът. (...) Истината е, че Путин не иска да прави газопровода – той е решил така по две причини: защото не иска да спазва европейското законодателство и защото вече няма пари”, заяви бившият министър.

Румен Гечев го контрира с въпроса как при тежкото си финансово състояние Русия подписва с Турция договор за изграждане на газово трасе. В отговор Трайков картинно показа разликата в дължината на скъпите подводни тръби до българския бряг и до южната ни съседка (съответно 900 км. и 300 км.) и допълни, че политическото говорене не означава със сигурност, че строителство ще има.

  • Борисов: И Путин разбра защо няма "Южен поток"
  • Путин: България и ЕС торпилираха "Южен поток"
  • Русия "към днешна дата" не мисли да се връща към "Южен поток"
  • Борисов пак обърна внимание колко важни са интерконекторите със съседките
  • Правителството продължава работата по „Южен поток” по принуда
  • "Турски поток" събира министри от Унгария, Сърбия, Македония, Гърция и Турция
  • "Газпром" върнал 56 млрд. рубли на партньорите си от "Южен поток"
  • Борисов в Брюксел: "Турски поток" е по-труден от газовия хъб
  • Плевнелиев в Белград: Строим „Южен поток”, когато ЕС и Русия се разберат
  • Министерства още възлагат поръчки по "Южен поток", защото не бил спрян

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии