1 USD
1.79566 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,650.7

"Тотал" откри нефт в Черно море

БГ Бизнес
 

Залежи са открити на голяма дълбочина в блок "Хан Аспарух"

Френската нефтена компания „Тотал” е открила залежи от нефт в блок „Хан Аспарух” в Черно море, обявиха от компанията в отчета си за тримесечието. Информацията беше потвърдена от офиса на фирмата у нас, както и от вицепремиера Томислав Дончев, който сподели в социалните мрежи статия по темата от онлайн изданието offshoreenergytoday.com.

От Министерството на енергетиката казаха пред bTV, че знаят за тази публикация, но до този момент държавата не е информирана по официалния ред.

"Да направя съобщение, че са намерили нефт в Черно море", каза Дончев преди началото на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. "Дано това да допринесе заседанията на съвета да бъдат по-комфортни през следващите години."

"Добра новина за България и лоша – за противниците на енергийната ни независимост! Убеден съм, че след подробния анализ на пробите, ще бъде потвърдено и откритие на природен газ. Това очертава нов сценарий за енергийната независимост и енергийното бъдещe на България.", заяви и председателят на КЕВР Иван Иванов.

Засега "Тотал" се въздържа да посочи какви количества нефт може да има в блок "Хан Аспарух". Той е с площ 15 хиляди квадратни километра и се намира на 128 километра навътре в Черно море - между Бургас и Варна.

Първият сондаж продължи три месеца - от май до септември. Анализите от него още продължават, уточниха за bTV от българския офис на "Тотал".

Предстои втори сондаж.

Изданието OE Digital посочва, че залежи са открити на сондаж "Полшков-1" на около 130 км от Варна. Там са били преодолени 2000 м вода и 4000 м скали.

През април т.г. специалният кораб „Глоубтротър 2” започна проучвателни сондажи в Черно море. Договорът за търсене на нефт в „Хан Аспарух” беше подписан през август 2012 г. Блокът е разположен на 80 км от българския бряг на между 100 и 2000 м дълбочина.

В търсенето и проучването участват като консорциум френската „Тотал”, австрийската "О Ем Ви" и испанската „Репсол”.

Последни публикации

ESG

Интерактивна образователна инсталация кани потребителите да научат повече за електронните отпадъци

Любопитната инсталация посреща посетители на пл. „Света Неделя“ в София до края на март, където всеки ще може да разгледа „Музея на електронния отпадък“ и да предаде за рециклиране старите си електронни устройства

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

"Лукойл" трябва да внесе 13 млн. лв. за февруари във Фонд "Сигурност на електроенергийната система"

Лицата, които произвеждат нефтопродукти от суров нефт с произход от Русия или изнесен от Русия, се задължават да правят месечни вноски за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт

Галерии