1 USD
1.80911 BGN
Петрол
Bitcoin
$70,477.0

Томислав Дончев: Има първи сигнали за интерес на инвеститори към АЕЦ „Белене“

БГ Бизнес

Доколкото нямаме стартирана процедура не е редно да коментирам имена, добави обаче той

Има първи сигнали от инвеститори, че проявяват интерес към проекта за АЕЦ „Белене“. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Доколкото нямаме стартирана процедура, не е редно да споменавам имена или да правя коментар, добави обаче той.

Въпреки всичко изговорено за този проект през годините и редицата проблеми, трябва да си дадем сметка, че той е един от най-зрелите ядрени проекти не само в Европа, но може би и в света. Като изключим тези, които вече се изграждат. Той има изградено оборудване, има подготвена площадка, т.е. би могъл да се случи за най-малко време, каза Дончев.

Според него, от вариантите за АЕЦ „Белене“, най-добър от икономическа гледна точка за страната би бил намирането на частен инвеститор и изграждането на централата без или с минимален ангажимент на държавата. Дори страната да не участва в проекта, реализирането му ще означава работни места и приходи от данъци, обясни министърът. Освен това този вариант би позволил да бъдат възстановени средствата, изразходвани за площадката и сумата, за която сме осъдени да платим на производителя на реакторите.

Намирането на инвеститор, който да купи АЕЦ „Белене“ би било „чудесно“, нямаме особени предразсъдъци кой да бъде, каза още Дончев.

Останалите варианти са да си платим реакторите (един готов и един частично изграден) и да не правим нищо с тях, като това се изключва по дефиниция; или да търсим вариант за препродажба на някой, който ползва същия тип реактори или има опит с подобна техника. Именно в тази посока бяха разговорите, които водихме в Иран, обясни вицепремиерът.

На въпрос не е ли опасно да дадем такъв проект в ръцете на частен инвеститор, Дончев отговори, че и според европейското, и според националното законодателство всички видове собственост са равнопоставени, а сигурността на такова съоръжение не идва от типа собственост, а от силната роля на държавата като регулатор.

Вижте целия разговор във видеото:

Дончев коментира и темите за евентуални рокади в кабинета и президентските избори.

„Кадровата политика в кабинета е ексклузивен ангажимент на министър-председателя, при услови, че той не ви е казал нещо повече, не очаквайте от мен да кажа, нещо, което не ми е работа“, каза вицепремиерът. Той добави, че има мнение за работата на министрите и го е споделял с премиера.

По думите му кандидатът за президент на ГЕРБ ще бъде разпознаваема фигура, но добави, че няма да е той.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии