1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Томислав Дончев: Чужди компании искат да приватизират "Белене"

БГ Бизнес

Вероятно още през следващия месец ще има среща и с иранската страна

Към момента има заявени намерения от няколко чужди компании за приватизация на АЕЦ "Белене", колко е сериозен интересът ми е трудно да коментирам, обясни в кулоарите на парламента вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от БТА.

Според него това не е чак толкова изненадващо, защото в крайна сметка става дума за едно от най-зрелите като готовност ядрени съоръжения в света - с произведено оборудване и до голяма степен готова площадка.

„Но”, уточни Дончев, „истински интерес има, когато е обявена процедура за приватизация, някой закупи книжа, участва в нея и наддава за по-висока цена”.

По-важно е, отбеляза вицепремиерът, дали проектът има пазарен потенциал - ако вследствие на приватизационна процедура се появят един-двама-трима кандидати, които наддават за цена, тези, които са твърдели, че той едва ли не е най-изгодният в света, ще се окажат прави.

„Хубавото било, че има алтернатива - или се намира инвеститор, който да гради ядреното съоръжение изцяло за своя сметка, или се търси вариант за препродажба - и двата сценария ще бъдат движени едновременно, в зависимост кой ще се реализира и кой ще бъде по-изгоден”, каза Дончев.

Търсел се и начин за пълна приватизация не само на оборудването, но и на площадката на "Белене", което за вицепремиера е най-добрият вариант, тъй като би ни позволил да покрием всички направени до момента разходи.

А Иран?

В разговорите с Иран за "Белене" има една основна тема - дали ще се стигне до сделка и на второ място - цената, стана ясно от думите на Томислав Дончев. „Аз имам право да съм изключително чувствителен по отношение на нея”, подчерта той.

Вицепремиерът уточни, че разговори за цена не са водени, а дали подобна сделка е възможна. „Принципно иранската страна отговори положително и те проявяват интерес, трябва да се уточнят куп технически детайли”, напомни Томислав Дончев. Със сигурност ще има среща, може би още следващия месец, добави той. Тя вероятно щяла да е тристранна, защото няма как подобна операция да се обсъжда без производителя.

Чисто технически параметрите на реакторите на "Белене" в разговорите с Иран не могат да бъдат тема, защото са произведени съобразно най-високите изисквания, те са правени за Европа, всяко ядрено съоръжение, което се прави за Европа е и по-скъпо, и по-сложно, има по-тежки стандарти за сигурност, обясни още вицепремиерът.

Вицепремиерът подчерта, че с "Атомстройекспорт" се водят разговори по различните варианти, категорична позиция от тяхна страна няма. Не става дума за автомобил, за самовар или за бензиноколонка, става дума за ядрено оборудване, посочи той.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии