1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Токът за бита поевтинява от утре средно с 0,11%

БГ Бизнес

За бизнеса обаче такса „Задължение за обществото” скача 2 пъти

Токът за бита поевтинява от утре средно с 0,11%. За бизнеса обаче такса „Задължение за обществото” скача 2 пъти, но малко по-малко от предвиденото увеличение от юли.

Бизнесът отново се готви за протести през септември. 

Снимка: bTV

Добавката „задължение към обществото” става еднаква за битовите и стопанските потребители и ще бъде 38 лева, съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

„Комисията взе решението на закрито заседание преди час. Самите решения ще бъдат публикувани на сайта до края на деня. То влиза от сила от 1 август 2015 г. и ще бъде в сила до 30 януари 2016 г.”, уточни Иванов.

Предприетите през последния месец мерки от правителството и парламента за намиране на допълнителни резерви в сектор „Енергетика“ създадоха предпоставки първоначално заявеното увеличение на цената на електроенергията с 2% да бъде трансформирано в намаление на цената. Създаде и възможност за намаляване на размера на добавката „задължение към обществото“ особено за енергоемката индустрия. За потребители над 30ГВтч – 18,77лв./МВч; за потребители над 10 ГВтч – 26,65лв./МВч; за потребители под 10ГВтч – 37,90лв./МВч., се казва в изявление на КВЕР.

Председателят на КЕВР коментира, че изравняването на добавката „задължения към обществото” за всички потребители е необходимо, защото законът изисква от комисията да определи добавката по прозрачен и справедлив начин за всички потребители.

„До настоящия момент цената „задължение към обществото" се плащаше от битовите потребители в размер на 53 лв., а индустрията заплащаше 18,93 цена задължение към обществото. С настоящото си решение КЕВР на практика постави на равни основи, както битовите потребители, така и индустрията”, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Снимка: bTV

Абонатите на ЧЕЗ, която снабдява Западна България, ще плащат с 0,63% по-малко, отколкото досега. Цената за живеещите в Югоизточна България – клиенти на ЕВН, е с 0,44% по-малка. Клиентите на „Енерго-Про”, която обслужва Североизточна България, обаче ще плащат с 1,05% повече заради спецификата на мрежата. 

Снимка: bTV

Очакването беше за повишение на цената на тока за бита средно с 2%.

Работодателите искат оставката на шефа на енергийния регулатор. А заедно със синдикатите стягат редиците и обмислят нови протести през септември. Какви ще са следващите им стъпки ще обявят в неделя.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии