1 USD
1.80911 BGN
Петрол
Bitcoin
$70,477.0

Токът поскъпва средно с 2% от юли

БГ Бизнес

От доклада на регулатора стана ясно, че ЕРП-тата са поискали драстичен скок на цените

Токът поскъпва от юли средно с 2% в цялата страната. Докладът на енергийния регулатор вече е готов.

От се вижда, че ЧЕЗ и "Енерго про" са поискали драстичен скок в нощната тарифа - искат 25% ръст. Енергото в Западна България иска и близо 10% увеличение на дневната тарифа, а дружеството в Североизточна България - близо 3%.

EVN бяха единствените, които предварително обявиха, че искат увеличение. От доклада на регулатора виждаме, че увеличението е било средно около 3,6%.

След близо два месеца изчисления разчетите на регулатора предвиждат най-голям скок в цената за абонатите на енергото в Североизточна България – 4%.

По-скъп ток с процент и половина ще плащат и 2 милиона абонати в Западна България. В Южна България токът за бита ще се увеличи с малко над 1%. Това увеличение от средно 2% изглежда минимално на фона на исканията на енергото за драстичен скок.

Юли миналата година имаше увеличение от близо 3 на сто. Октомври още близо 10 на сто. Така, като теглим чертата, се оказва, че от юли миналата година до следващия отоплителен сезон цената на тока се е увеличила средно с около 15%.

Покрай грижите за две деца, семейство Милкови от Шумен не могат да пестят от ток. Сметките им не са големи, но пък са сериозно перо от месечния им бюджет. Те са сред абонатите, за които токът от юли ще поскъпне с близо 4%.

За Румен освен, че цената на тока е загадка, загадката е и как се формира тя.

А икономисти са изненадани защо в доклада на регулатора е разписано само процентното увеличение на цената на тока – без да става ясно как се променят дневната и нощната тарифа.

„Този подход за определяне на едно увеличение изглежда доста странен, необясним и мистичен, на какво се дължи това”, пита Калоян Стайков.

В доклада на регулатора има още една загадка – не е ясно как ще се промени цената за всички офиси и фирми, които ползват ток на ниско напрежение, които според бизнеса реално плащат, за да се поддържат ниските цени на тока за домакинствата.

„Това е по наше изчисление около 15% субсидията с която се товарят индустриалните потребители, за сметка на битовите на регулирания пазар”, коментира и Камен Колев от Българска стопанска камара.

Исканите увеличения за тока на стопанските абонати стигат до 14%.

Готови са и разчетите на регулатора за новите цените на топлата вода и парното също от юли.

Ако няма промяна преди зимата, парното в София трябва да поевтинее с 5%. Във Велико Търново е най-голямото намаление – малко над 6 на сто. По-висока цена се предвижда за Враца, във Варна и Плевен остава почти без промяна.

Окончателното решение за новите цени ще стане ясно на 30 юни.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии