1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Теменужка Петкова: Драмата в енергетиката е сериозна

БГ Бизнес

Според Делян Добрев, "Южен поток - България" е била застрашена от бърз фалит

Пред нас няма друга алтернатива, освен тази - да намерим изход от тежката ситуация, в която се намира енергетиката, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на годишната среща на правителството с бизнеса, предаде БТА.

Тя посочи, че правителство и бизнесът трябва да обединят усилията си и заедно да вземат тежките решения след откровен диалог, като се преценят взаимните интереси на двете страни. Петкова съобщи, че дефицитът в НЕК е малко над 3 млрд. лева, а текущият дефицит за 2014 г. е 598 млн. лева.

По думите й в сектора "Енергетика" драмата е сериозна и това обосновава необходимостта от спешни решения, за да не бъде доведен секторът до колапс. Сред краткосрочните мерки в подкрепа на сектора "Енергетика" министърът посочи протичащите преговори с ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3, като целта до края на март е да се предоговорят условията по дългосрочните договори с двете американски централи.

„Намираме подкрепа от американските партньори и се надявам, че скоро ще имаме възможност да се споделят позитивни резултати от тези преговори”, каза министърът. Друга мярка, която сега се осъществява, е ревизия в енергетиката - в НЕК, ТЕЦ "Марица Изток" 2, 1 и 3, като такива ще има и в други дружества от сектора.

Интерконекторно

По отношение на енергийната независимост на страната Петкова каза, че се залага на предприемането на действия за проучване и разработване на местните находища на газ и нефт.

Друг акцент е свързан с изграждането на интеконекторите с Гърция, Турция, Сърбия и Румъния. „За страната ни е приоритет ускореното изграждане на връзката с Гърция”, напомни министърът и отбеляза предприетите действия по проекта.

Министър Петкова отбеляза, че миналата седмица с гръцкия й колега е било уточнено финалното инвестиционно решение да бъде взето до края на май 2015 г. „В бюджета за 2015 г. са заделени 80 млн. евро за държавна гаранция по този проект”, каза министърът.

Тя отбеляза, че за проекта Брюксел е информиран и има подкрепа за него, като се работи финансирането да дойде изцяло от Брюксел.

Южен или Турски, потокът е обречен

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев посочи по време на форума, че хроничният дефицит в енергетиката е между 600 и 800 млн. лева.

По отношение на проекта "Южен поток" Добрев заяви, че България нищо не е загубила, защото само при сто процента запълняемост на капацитета, което е хипотетична възможност, проектът е на печалба, а при петдесет процента - колкото е средното за подобни проекти, компанията "Южен поток България" ще фалира първите две-максимум три години, заяви Добрев.

По думите му не са сериозни и заплахите, че ще купуваме газ от Турция през газопровода „Турски поток”, защото той няма икономическа логика. Добрев напомни за газовите договори на България и заяви, че при опит те да бъдат нарушени, страната ни ще защити интересите си.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии