1 USD
1.80911 BGN
Петрол
Bitcoin
$70,477.0

ТЕЦ-Варна спря работа

БГ Бизнес

Без работа остават стотици енергетици

ТЕЦ-Варна спря да работи, след като в полунощ беше изведен от енергийната система на страната.

Собственикът на предприятието - ЧЕЗ България закрива централата, защото не отговаря на европейските еко-изисквания. Без работа остават стотици енергетици.

ТЕЦ-Варна осигуряваше енергийната сигурност на системата в Североизточна България. Служеше като регулатор на напрежението. Затова при аварии или тежка зима синдикатите очакват сривове и режим на тока.

„Ако изключи един далекопровод или една подстанция, Североизточна България ще остане без ток, няма да има - 2 часа има, два часа няма. Просто няма откъде да бъде снабдена”, заяви председателят на КНСБ в ТЕЦ-Варна Христо Христов.

От днес 90% от персонала - или 226 души са съкратени. Николай Цонев е работил в централата 35 години.

„Много ми е тъжно за ТЕЦ-а, за младите хора, които остават без работа. Все пак моят живот е минал тук, ТЕЦ-Варна е моят живот. Трудовата книжка вече е в мен, с един печат започнал и уволнен – съкратен”, казва мъжът.

Николай и колегите му са тесни специалисти и трудно ще намерят работа. Ще страдат и стотици хора от обслужващите фирми и спомагателните дейности. Жителите на село Езерово, където се намира ТЕЦ-ът пък остават през без парно и топла вода.

„Ще купуваме климатици, зле ще се отрази”, коментира Атанс Коев.

На студено ще са детската градина и училището. През последните месеци работниците организираха протести, но без резултат. От ЧЕЗ обясняват, че привеждането на централата според екологичните стандарти не е финансово оправдано и затова не е направено.

Според експерти има варианти за спасяване на централата – с държавата като собственик, наемател или ползвател. Служителите като Николай пък са обнадеждени, че решение все пак ще се намери.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии