1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

Търговски вериги още "извиват ръцете" на производителите, намесва се ЕК

БГ Бизнес

Най-големият проблем за доставчиците са многото такси, бонуси и отстъпки в договорите с веригите

Битката между производителите и големите търговски вериги продължава. В нея се включва и Еврокомисията с така наречената "Зелена книга". В нея ще бъдат описани всички нелоялни търговски практики. Комисията за защита на конкуренцията също се намеси заради съмнение за картел.

Още през юли миналата година КЗК откри явни нарушения и размаха пръст на 6 от големите търговски вериги. Три от клаузите в договорите с доставчиците и производителите трябваше да отпаднат. А именно - обявяването на доствните цени за конкурентите, задължението да продават на най-ниската възможна цена и забраната да участват в промоции по едно и също време в няколко търговски вериги.

Най-големият проблем за доставчиците са многото такси, бонуси и отстъпки, които фигурират в договорите с веригите. По данни на българските производители, процентът на отстъпка плюс разходите за продажба им коства от 20 до 40% от цената на продукта, в зависимост от бранша.

„Тези условия се договарят под един много сериозен натиск. Повечето от нашите предприятия нямат друг избор, освен да приемат тези тежки условия, тъй като големите вериги вече държат 50% от пазара”, казва Лукан Луканов - Съюз „Произведено в България”.

В една от търговските верига са категорични, че с отстъпките не се злоупотребява. „Такива отстъпки се искат, когато искаш по-големи количества. Такава е практиката на търговията в цял свят”, казва Христо Петров - мениджър на голяма търговска верига.

Работата на антимонополния орган не е достатъчно ефективна, твърди бизнесът. До няколко месеца се очаква да бъдат изготвени и специални европейски директиви, които ще ограничат нелоялните практики.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии