1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Стойнев ще спасява само важните предприятия

БГ Бизнес

Министърът размаха пръст на сивия сектор

Държавата ще спасява само тези закъсали предприятия, които са структуроопределящи за българската икономика. Това заяви в Горна Оряховица икономическият министър Драгомир Стойнев.

Припомняме, преди дни Български енергиен холдинг създаде дружеството „Енергийна инвестиционна компания” като вероятно чрез него „Химко” и „Ремотекс” ще бъдат национализирани, оздравени и препродадени. Властта вече анонсира, че това ще е само началото на мащабна програма, която цели реиндустриализация на страната.

„Ако оставим всичко на пазарен принцип, това не би било добре. Европейският съюз вложи 500 милиарда евро за спасяване на банковата ситсема. Това не е лошо. Но какви средства бяха вложени в спасяване на европейската индустрия? – Нула.”, заяви Драгомир Стойнев, цитиран от Фокус. Той обясни, че едно създадено работно място в индустрията, осигурява поне още три в съпътстващите сектори.

Министърът изрази мнение, че Европейската комисия ще промени отношението и ще се създадат политики за подпомагане на промишлеността.

Крайно време е да се възползваме

Драгомир Стойнев заяви, че енергийната сигурност на България минава през проекта Южен поток. По думите му построяването на газопровода и намаляването на транзитните такси ще доведат до понижаване в цената на самия газ и ще повиши сигурността в доставките.

„Крайно време е страната ни да се възползва от географското си положение, а не само да се говори за него”, каза още Стойнев.

В един отбор с бизнеса

„Изключително важно е бизнесът да усети подкрепата на държавата в борбата със сивия сектор”, заяви пред БГНЕС Драгомир Стойнев и допълни: „За седем месеца управление правителството показа, че е коректно към българския бизнес, изчиствайки забавените с години плащания”.

"В нашия отбор са тези, които плащат данъци, осигуровки, редовно плащат заплатите. Държавата е коректна към тези предприемачи и не бави плащания от страна на бюджета, но на тези, които се опитват на гърба на честните и достойни хора да печелят пари, мога да им кажа следното: това повече няма да се случва”, категориен бе Стойнев.

Междувременно, Националният статистически институт обяви, че през 2013 г. износът от България се е увеличил с 6.8 на сто в сравнение с предходната година - до 43.4 млрд. лв. През декември 2013 г. общият износ възлиза на 3.1 млрд. лв. и се увеличава с 2.8% спрямо същия месец на 2012 г.

Въпреки това, общото външнотърговско салдо остава отрицателно т.е. вносът у нас надвишава износа. През миналата година в България са влезли стоки за 50.5 млрд лева (с 1.3% повече от 2012 г.).

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии